John Taylors tips om rosor: "Vanligaste misstaget"

Här tipsar John Taylor om sina favoritrosor – och hans bästa skötseltips.
John Taylor är trädgårdsmästare och känd från tv. Han har ett okomplicerat förhållande till rosor och tipsar gärna om sortval, beskärningstankar och kombinationer.

”Vanligaste misstaget är att man beskär rosorna för lite”

Austinrosen

Austinrosen ’Ghislaine de Féligonde’ är en av John Taylors favoriter.

Allmän rosskötsel är lätt och innebär enligt John sällan några stora problem. Vanligaste misstaget är att man beskär rosorna för lite.

– Om du tvekar om hur mycket du ska beskära brukar jag säga: Klipp ner rosen mer än du tänkt. Rosor reagerar väldigt väl på beskärning. Men vissa rosor kan man i princip bara låta vara.

Beskär gärna lite mer än du tänkt.

Beskär gärna lite mer än du tänkt.

– Det jag ofta tänker på är på vilken höjd rosorna ska vara. Vill jag ha blomningen på 1, 1,5 eller 2 meters höjd så beskär jag rosorna utifrån det. Det handlar om att jag vill ändra bilden i trädgården.

Fin kombination! William Shakespeare tillhör Austinrosorna, som även kallas engelska rosor. och kematis ’Warszawska Nike’ har mörkt purpurröda sammetsliknande blommor med gul mitt.

Fin kombination! William Shakespeare tillhör Austinrosorna, som även kallas engelska rosor. och kematis ’Warszawska Nike’ har mörkt purpurröda sammetsliknande blommor med gul mitt.

Även om rosor är fantastiskt vackra när de blommar ger de inte mycket övrig tid.

– Så en ros är för mig ett tillfälle att plantera en klematis intill. Eller att omringa rosen med tulpaner eller perenner.

För att slippa bekymmer med rost och svartfläcksjuka rekommenderar John att man väljer sjukdomsresistenta sorter. Exempel på det är gammaldags rosor som gallica-, alba- och damascenerrosor.

– De är rätt säkra, även om de kan skjuta lite rotskott. Apotekarrosen och ’Duchesse de Montebello’ är ett par förslag. Austinrosorna är också oftast klockrena, men några får lite sjukdomar och det bör man kolla upp, vissa kan se lite skabbiga ut.Sedan finns det de rena arterna som Rosa glauca, daggros.– Finns det en finare växt i trädgårdsvärlden! På min kolonilott kommer jag att plantera en sådan och den ska jag stamma upp, såg det på Great Dixter i fjol.7 tips för att lyckas med rosornaLäs mer

Daggros – En av John Taylors favoritrosor

Daggros

William Shakespeare är en annan favorit.

– Den kombinerar jag gärna med polsk storblommig klematis, gärna ’Warszawska Nike’.

Rosor rekommenderade av John Taylor

• Gammaldags rosor, gallica-, alba- och damascenerrosor.

• Austinrosor, men se upp – vissa kan vara sjukdomsdrabbade.

3 av John Taylors favoritrosor

  • Daggros, Rosa glauca
  • ’Ghislaine de Féligonde’
  • William Shakespeare