Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

John Taylor om trädgårdsåret 2021

27 okt, 2021 
John Taylor
Inkakrage blev en höjdpunkt i John Taylors trädgård 2021.
Följa John. John Taylor funderar kring hur året i hans trädgård varit – ett bra majsår, päronår och gurkår. Men egentligen är bästa skörden det lugn som en trädgård ger oss.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur var ditt år i trädgården? De flesta år blir bra tycker jag. Ibland hör man om ett bra fruktår eller ett dåligt tomatår men sällan om ett bra klematisår eller palsternacksår.

En annan fråga som ställs är hur man ska hinna med allt som behöver göras. Man hinner inte nämligen. Åkervindan är kvar, grannens kirskål är fast i ligusterhäcken där även ett par skott av parkslide vilar och funderar om de ska våga sig vidare in i min värld.

På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

Förrådets träfasad ska bytas ut till glas som ett mini-orangeri. Men ändå ger jag mig gärna in i nya projekt.

Annons

Ett nytt projekt jag kom på, är att nästa år utöka majsodlingen. Majsåret var bra, kolvarna från de sex plantor som fick plats var så goda och söta att jag ska sätta 50 plantor till våren och ha en hel bädd. Det blir grillad majs i slutet av augusti till familj och vänner.

Det är kul att ändra om saker ibland. Ibland är det eget val, ibland påtvingat. Till exempel var det ett bra päronår. Mina två spaljerade päronträd gav åtta päron var och mår bra. Men äpplena på spaljén, ’Discovery’ och ’James Grieve’, fick mögel och mal och skörden blev dålig. Funderar på om de förtjänar sin plats i trädgården.

Visst var det ett bra gurkår! Byggde en ställning för dem att klättra på och favoritsorterna ’Suyo Long’ och ’Beit Alpha’ hängde fint och undvek de flesta mördarsniglarna. Men ställningen kunde varit lite högre, lite bättre och jag var inte helt nöjd.

Annons

Det var ett bra kålfjärilsår. De flög runt över grönsakerna och såg vackra ut. Älskar fjärilar. Jo, de lade några ägg här och där, men spetskål och brysselkål blev toppenbra. De kanske lade fler ägg hos grannen där vitkålen blev ganska så uppäten. Synd.

Har du haft ett bra palsternacksår?
Har du haft ett bra palsternacksår?

Det var ett mycket bra ”sitta på nya utesoffan med katten och läsa en bok”-år. Det var jag ganska duktig på. Det är inte så att jag är i konstant rörelse hela tiden och egentligen är jag den lataste av alla trädgårdsmänniskor.

Ibland tror jag vi analyserar för mycket. Att vi är i våra trädgårdar är det viktigaste. Vi har kunnat odla våra växter i sol och dimma och mår bra av det. Det lugn som trädgård ger oss är den riktiga skörden. Vi skördar potatis, majs, och bönor i mängder men att kunna skörda ro, fred och glada skratt är inte så dum heller.

Förresten – palsternacksåret blev mycket bra!

Inkakrage i John Taylors trädgård

Inkakrage lyser orange i rabatten.

Odlade inkakrage, Tithonia rotundifolia, igen i rabatten. Den starkaste orange färg jag sett. Otroligt vacker!

Tomaten som ger för mycket skörd

Tomaten 'Sungold' ger stor skörd av söta tomater.

Trött på tomaten ’Sungold’. Den är för söt och ger för mycket. Ska odla gamla fina ’Dansk Export’ istället. Lagom är bra.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons