Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Kan man gräva upp och flytta ett träd?

26 maj, 2014 
Karin Elmberg
Prydnadsapel i blom
Visst kan man flytta ett träd, men det kräver en hel del omsorger det första året på nya platsen. Bästa tiden är på hösten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att flytta träd:

Fråga:

Vår åttaåriga prydnadsapel blommar så fint varje år. Nu ska huset säljas och jag undrar om det finns möjlighet att gräva upp och flytta mitt älskade träd? Den nya trädgården ligger i samma odlingszon.

Sambon tror att de stora rötterna gör det svårt,  men om jag gräver upp det försiktigt ?

Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Trädgårdstider – behind the scenes

Svar:

Visst kan du flytta trädet, men det kräver en hel del omsorger det första året på nya platsen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bästa tiden att flytta träd och buskar är egentligen på hösten, när de är i vila och avdunstningen minimal. Men om det måste göras vid annan tidpunkt så kan det inte hjälpas.

Börja med att beskära

Om trädet är mycket omfångsrikt, beskär det några veckor före flytten. Då minskas också bladmassan och avdunstingen sjunker. Beskär strax intill en grenvinkel och lämna inga ”stumpar”. Välj en så sval, molning och fuktig dag som möjligt för flytten.

Annons

Gräv djupt

Gräv så djupt du kan och med stor omkrets, så att mycket rötter kommer med. Använd en vass spade med tvärt blad (inte v-form) som hugger och inte sliter av rötterna. Lägg träd med rotklump på en presenning och slå in rotdelen så att du får ett paket när den flyttas.

Plantera i grop

Plantera på samma djup  som trädet stod förut, men i en liten grop så att vattnet samlas kring trädrötterna vid regn och vattning. Nu gäller det sedan att vattna den första säsongen på nya stället. Eventuellt också staga trädet innan det etablerat sig, så att det växer fast rakt och prydligt.

Lycka till!

Annons