Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Klematis för alla lägen – färgklickar på höjden

17 maj, 2021 
Karin Hylander
Delad bild. Till vänster: Klematis planterad som en vacker båge. Till höger: Camilla Danielsson beskär klematis i sin trädgård i Göteborg.
Om du vill ha mycket skönhet för pengarna och i förhållande till arbetsinsatsen - satsa på klematis! På köpet får du blomning under hela säsongen och ett överdåd av blommor på liten yta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Denna blommande lian har varit en kär växt i våra trädgårdar ända sedan klematiskungen Magnus Johnson skickade per postorder från sin plantskola i Södertälje på 1960-talet.

Klematis behöver inte stort utrymme

Storblommig klematis 'The President'.
Den storblommiga 'The President' ger en tidig blomning i juni-juli och en senare i augusti-september.

Och det finns flera anledningar att odla klematis än i dag. Plantorna kräver inte stort utrymme, bra när dagens täppor ofta är små.

Se också: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera klematis – så gör du!

De bidrar med att bygga grönska på höjden och variationen på blommorna är stor, vad gäller färg, form och blomningstid. Många sorter är dessutom härdiga och trivs i stora delar av landet.

Annons
Snäckskalsrosa klematis 'Hagly Hybrid'.
Snäckskalsrosa – en härlig blomfärg! 'Hagly Hybrid' tillhör den sena, storblommiga gruppen med blomning från midsommartid fram till september. Höjd cirka två meter. Zon 4.

Så vet du hur du ska beskära just din klematis

Väldigt mycket skiljer sorterna åt, allt från storlek och blomningstid till beskärning och krav på växtplatsen. Det finns en klematis för varje läge. Just beskärningen kan vara en utmaning. Direkt efter planteringen skärs rankorna ner till två-tre bladpars höjd.

Den första sommaren görs sedan ytterligare en beskärning, när skotten har vuxit sig meterlånga. De kortas då in till hälften.

Annons
En båge av skogsklematisen 'Summer Snow'.
Vild och vacker klänger skogsklematisen 'Summer Snow' över bågen. Den passar också bra att plantera intill ett träd. Det gäller dock att vara flitig med sekatören, den växer fort!

Dessa tuffa inkortningar ger rotsystemet lite försprång före de ovanjordiska delarna. Viktigt, eftersom tillväxt och blomning kräver mycket vatten och näring. Därefter beror beskärningen på vilken typ av klematis du har: Om den blommar på fjolårsskotten, på årsskotten eller blommar på båda.

Så beskär du klematis: Tidiga och sena sorter

Röd bergsklematis klättrar fint på väggen.
Den röda bergsklematisen är mycket starkväxande och passar fint på väggen, en hög mur, i stora träd eller slingrande i pergolan.

De tidiga sorterna, som blommar under våren och försommaren gör det vanligtvis på fjolårsskotten. Ofta räcker det att plocka bort döda grenar och putsa dem försiktigt innan blomningen.

Annons

Vill du göra en mer radikal nedskärning görs den så snart plantan blommat över. Hos andra klematis bildas knopparna på de nya skotten under våren och växter till sig under sommaren till blomningen börjar i juli.

Dessa senblommande klematis beskärs hårt på senhösten, ner till ett par decimeters höjd. Klipp ner precis över andra bladparet.

Lyktklematisen 'Princess Diana' liknar liljetulpaner.
Lyktklematisen 'Princess Diana' blommar från juli till september med rosa blommor, som liknar liljetulpaner. Måttligt stor klematis, passar även för krukodling. Höjd 180-240 centimeter. Zon 3.

De knepigaste är de som blommar både på fjolårsved och nya skott. Härliga sorter som ger lång blomning, men klipper du fel och för hårt är risken stor att den tidiga blomningen på fjolårsskotten uteblir.

Annons

Samtidigt måste de beskäras, annars blir plantorna alltför risiga. En tidig vårbeskärning blir bäst, leta efter gröna knoppar på stammarna och beskär bort död ved över det yttersta knopparet.

Riktigt tunna rankor skärs ner över två bladpars höjd. Fråga på plantskolan vilken grupp just din klematis tillhör och hur den ska beskäras.

Klematis som snittblomma

Klematis planterad i kruka som snittblomma.
Jodå, den är ljuvlig i buketter också! Här samsas sorterna 'Princess Diana', 'Summer Snow' samt 'Hagly hybrid' med rosor, stjärnflocka och daggkåpa.

Tänk på detta när du planterar klematis

  • Klematis är ursprungligen en skogsväxt, som trivs med en skuggig växtplats, där rankorna kan klättra upp mot ljuset. Därav talesättet "Klematis vill ha huvudet i solen och fötterna i skuggan". Plantera så att rötterna skyddas av perenner eller buskar.
  • Plantera inte klematis helt intill väggen utan istället någon halvmeter ut. Det blir för torrt under takutsprånget. De flesta praktklematis trivs i öster- och växterläge, men söderläge kan också gå bra så länge de får skugga runt rothalsarna. I skuggiga lägen kan du välja alpklematis, skogsklematis eller italiensk klematis, Clematis viticella.
Camilla Danielsson beskär klematis i sin trädgård i Göteborg.
Camilla Danielsson har många klematis i sin trädgård i Göteborg. 'Prince Charles' trivs, liksom alla viticella-klematis, med att klänga tillsammans med klätterrosor.
  • Uppbindningen av klematis är viktig eftersom rankorna annars lätt bryts i vinden och hela växten kan lägga sig som ett trassligt nystan på marken. Bind upp med bast ända nerifrån basen intill stadiga käppar eller använd växtstöd. På husväggar och plank kan de klättra på nät med 20 centimeters maskor.
  • För att din klematis ska få rik blomning krävs mycket kraft. Klematis vill ha gott om näring. Gödsla med hönsgödsel eller välbrunnen kogödsel vid planteringen och sedan under senhösten varje år. Då myllas gödseln ner försiktigt i rotsystemets utkant.

Andra blommande klätterväxter

  • Blåregn, Wisteria sinensis.

Att sitta i en pergola under blåregnets väldoftande blomklasar i skolavslutningstid är underbart. Höjd 5-10 meter. Zon 1-2.

Annons
  • Skogskaprifol, Lonicera belgica.

Ger en vild och romantisk känsla. Översållas av väldoftande blommor under juni och juli, därefter vackra, klarröda bär. Höjd 4-5 meter. Zon 1-5.

  • Bokharabinda, Fallopia baldschuriana.

Får en sky av vita blommor juli-oktober. Kraftig klätterväxt för pergolor, plank, murar och stora träd. Höjd 6-8 meter. Zon 1-3.

  • Trumpetranka, Campsis radicans.

Klättrare som kräver en solig, vindskyddad växtplats, får brandgula, trumpetformade blommor sensommar och tidig höst. Höjd 5-7 meter. Zon 1.

  • Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum.

Klängväxt som får gula forsythialiknande blommor under vinterhalvåret. Höjd 1-3 meter. Zon 1.

Annons