Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Kolla in Årets sommarblomma!

09 jun, 2017 
Marie Kasimir
Jon Taylor presenterar årets sommarblomma 2017: Lejongap.
Lejongap är Årets sommarblomma 2017. En färgstark och lättodlad blomma som man blir riktigt glad av!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

John Taylor: ”Känd och älskad över hela världen”

Lejongap är årets sommarblomma 2017

– Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är tålig och lättodlad och har en svårslagen romantisk prägel, säger trädgårdsprofilen John Taylor, som ingår i juryn bakom utmärkelsen Årets sommarblomma.

I alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder kan lejongap, Antihirrhinum majus, göra sig bra. Det finns lejongap med halvfyllda och fyllda blommor, alla med en härlig sammetslyster! Och färgerna är fantastiska. Hela skalan från vitt och gult till eldigt orange, rött och dramatiskt purpur och mahogny finns representerad.

Annons

De lågväxta sorterna passar fint att odla i kruka och låda, de brer ut sig och väver in sig bland andra växter de samplanteras med. De högväxta, ståtliga lejongapen kan behöva stöd – sommarregnen gör dem tunga.

Även bin och fjärilar uppskattar lejongap så en kruka eller korg med årets sommarblomma lockar dem garanterat till din täppa.

Lejongap har ett spännande utseende med tvåläppiga blommor som sitter tätt i långa upprätta klasar. Om du trycker lite försiktigt i blommans mungipor öppnar den sitt gap och du förstår varifrån den fått sitt namn.

Här presenterar John Taylor årets sommarblomma 2017: Lejongap.

Utmärkelsen Årets sommarblomma delades ut första gången 2016, och visst är det en bra idé att lyfta fram utvalda ettåriga svenskodlade utplanteringsväxter som vi har glädje av hela sommaren. Juryn består av trädgårdsmästare John Taylor, Kristina Darth med stor kunskap inom offentlig miljö, och Patrik Vilsmyr, representant för Mäster Grön – 45 trädgårdsmästare i samverkan.

Så lyckas du med lejongap

Ställ dina lejongap på en solig plats planterad i näringsrik, väldränerad jord av god kvalitet. Håll jorden lätt fuktig och häll svag dos näring i vattnet. Och glöm inte klippa bort vissna stänglar – det håller plantorna snygga och stimulerar till ökad tillväxt och fler blommor.

Foto: Mäster Grön, Lars Bendroth

Läs också:

Kan man övervintra sommarblommor?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons