Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

18 goda råd inför köpet: Vägen till växthuset

29 apr, 2021 
Anette Brunsell
Ett växthus med plats för både umgänge och odling.
Med växthus får du ett nytt rum i trädgården, längre säsong och många nya odlingsmöjligheter. Vi listar några grundläggande saker som är bra att tänka igenom innan du gör slag i saken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När det är dags att investera i att köpa eller bygga växthus är möjligheterna nästintill oändliga. Men du kan göra valet lättare och bättre för dig genom att kolla igenom vår guide här nedan.

Köpa växthus: Vad vill du använda det till?

Fundera på vad du vill använda växthuset till. Vill du kunna utnyttja det året om? Ska det vara ett odlingshus i första hand eller mer fungera som ett uterum där umgänge och myskänslan är det viktigaste?

Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Om du både vill odla och umgås kan uppmurade bäddar eller odlingslådor vara en bra lösning. Flyttbara odlingskärl ger mer flexibilitet, men blir kanske inte lika snyggt. Ska huset främst användas till odling behövs ingen bottenplatta.

Ett rent odlingshus i ett trädgård.
Ett rent odlingshus behöver mycket sol.

Vilken storlek ska ditt växthus ha?

Ett tomt rum kan se stort ut, men när du börjar inreda krymper det drastiskt. För umgänge är en bredd på 3,5-4 meter praktiskt. Du kommer sannolikt aldrig att ångra om du tar till stort som platsen och ekonomin medger.

Annons

Snarare hittar du nog nya användningsområden och vill klämma in så mycket som möjligt på den yta du har. Ju större volym växthuset har desto lättare är det också att hålla jämn temperatur.

Placering av växthuset – tänk på detta

Uppmurade odlingslådor i ett växthus.
Med uppmurade odlingsbäddar eller odlingslådor passar växthuset både för umgänge och odling utan att det känns för stökigt.

På en liten inbodd tomt kanske valen inte är så många. Men i övriga fall kan man tänka på att för odlingshus gäller full sol. Ska huset mer användas till umgänge kan det vara skönt med lite skugga, för så fort solen tittar fram blir det snabbt väldigt varmt i ett glashus.

Träd i närheten betyder dessvärre merarbete för att befria tak och eventuella hängrännor från löv. Värt att tänka på är att växthusets placering kan bidra till insynsskydd från grannar eller gata.

En korg med nyskördade tomater.
Vardagslyxen i att kunna skörda egna tomater.

Sök rotavdrag till växthuset

Om du bygger till ditt boningshus med ett växthus eller uterum kan du söka rotavdrag för montering. Det gäller om jobbet utförs av hantverkare och boningshuset är äldre än fem år.

Grunden av ett murat växthus.
Bygger du ut ditt hus med växthus eller uterum kan du söka rotavdrag för monteringsarbetet.

För en fristående byggnad utgår inget bidrag.

Byggnadslov till växthuset

Boverket säger att du får bygga friggebod och attefallshus i bostadshusets omedelbara närhet utan bygglov. Attefallshus är högst 30 kvadratmeter och tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter ska ändå anmälas till byggnadsnämnden och startbesked inväntas.

Annons

Eftersom våra växthus tenderar att blir större och större kan det alltså behövas anmälan och byggnadslov i vissa fall.

Ett badkar i växthuset.
Växthusdrömmar kan se olika ut, Det behöver inte alltid vara en fikahörna eller en tomatodling.

Oavsett om byggnad eller andra förändringar på tomten kräver anmälan eller ej får du inte bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens medgivande, och godkännandet bör vara skriftligt. På landsbygden utan grannar nära inpå kan kraven vara lättare. På boverket.se kan du läsa mer om undantag och föreskrifter.

Växthus i trä eller aluminium?

Hur mycket underhållsarbete vill du lägga ner på ditt växthus? En trästomme behöver regelbunden skötsel med inoljning eller målning. Aluminiumprofiler anses mer hållbara och är nästintill underhållsfria. Ju kraftigare de är desto mer hållbara är de.

Annons

Växthus i glas eller plast?

Glas ger fri sikt och är estetiskt tilltalande. Det släpper igenom 90 procent av ljuset vilket är bra om du ska odla. Det finns glas i olika kvaliteter, välj mellan säkerhetsglas och isolerglas. Här gäller det att tänka efter hur varmt du vill ha det i växthuset.

Öppna fönster i ett växthus.
Ventilation är av största betydelse. Sätt in så många takluckor du kan och utrusta med automatiska öppnare.

Ska du ha uppvärmning i växthuset kan isolerglas rekommenderas, då slipper du elda för kråkorna.

Kanalplast (polykarbonat) som ofta används i växthus är okrossbar och isolerar generellt bättre än glas. Den är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning för att den inte ska gulna.

Med kanalplast behöver du ingen skuggväv. Plasten har en ljusgenomsläpplighet på 82 procent, den minskar ytterligare med tiden.

Annons

Ventilation i växthus

Om du ska odla får det inte bli för varmt, och bra ventilation är A och O. Att kunna öppna växthuset i båda ändarna för tvärdrag är praktiskt, men många gånger får man nöja sig med takluckor och ventiler i muren.

En hylla med suckulenter.
Hyllor behövs alltid. Ofta kan du köpa dem som tillbehör till ditt växthus.

Kan du välja antalet takluckor är det bästa att sätta in så många som får plats och komplettera med automatiska öppnare.

Bygga växthus själv eller få det monterat

I de flesta fall går det utmärkt att montera själv med lite tid och tålamod. Vill du ha hjälp med monteringen beställs den i samband med växthuset.

Vatten, avlopp och el i växthuset

En person vattnar i sitt växthus.
Indraget vatten eller en slang som når fram till växthuset underlättar skötseln avsevärt.

Når vattenslangen till växthuset? Det är jobbigt och tidskrävande att bära vatten under långa varma perioder även till det allra minsta växthus. Lösningen kan vara att redan från början göra plats för en stor tunna i anslutning till växthuset att samla vatten i. Den kan senare byggas på med soldriven bevattning.

Annons

I ett lite större växthus är det väldigt praktiskt att ha indraget vatten och ett enkelt avlopp i form av en stenkista. El kan kännas lyxigt vid första tanken, men ett uttag i vardera änden av växthuset ger möjlighet att enkelt dra in värmefläkt och kapa köldtoppar vid vinterförvaring av växter eller vårens nysådder.

Du kan ha belysning, odlingslampor, värmemattor. Allt beror förstås på hur du tänker använda ditt växthus.

Växthusets hållfasthet

Att placera ett växthus i utsatt läge för vindar kan vara vanskligt, särskilt om det är av plast. Fråga säljaren vilken hållfasthet som kan förväntas.

Välja växthus: Mur eller mark?

Lampor tända i ett växthus på kvällen.
Du kan ha mycket nytta av el i växthuset. Till vinterns värmefläkt, vårens värmemattor och inte minst belysning.

Vissa växthus kommer med färdig sockel som kan ställas på gräsmattan medan andra kräver en mur. En mur har fördelen att ackumulera värme som hjälper till att jämna ut klimatet i växthuset.

Annons

Den kan byggas av tegel eller andra material och ställas på betongplatta, vilket är ett bra alternativ om du tänker ha uppvärmning året runt och använda huset som ett extra rum. Plattan bör då förses med isolering, och du har möjlighet att bygga in golvvärme.

Begagnat tegel är charmigt men kan vara svårt att få tag på. Ett alternativ kan vara att blanda tre olika matchande färger på teglet. Du kan placera växthuset på muren på olika sätt.

En välplanerad trädgård med växthuset i bakgrunden.
Spara både tid och pengar på att planera utemiljön samtidigt med växthuset. Då kan alla markarbeten göras samtidigt.

Väljer du att göra en bred mur och ställa växthuset i ytterkant får du en praktisk gratishylla runtom invändigt.

Stil, färg och form på växthuset

Vilken växthusmodell tänker du dig? Ska huset vara fristående eller väggmonterat? Vilken stil – modernt, klassiskt, eller romantiskt viktorianskt?

Annons

Det finns mycket att välja på och med färg som tillval. Ska växthuset matcha boningshuset? Eller vill du ha ett klassiskt vitt, kaxigt julröda profiler som sticker ut eller motsatsen, ljust gröna som smälter in i grönskan. Har du svårt att bestämma dig passar metallfärgade i alla lägen.

Inredning i växthuset

Det finns en mängd inredningstillbehör som hyllor, planteringsjord och möbler. Att montera hjul på så mycket som möjligt ger flexibilitet och underlättar när det är dags för städning.

Tänk på utemiljön runt ditt växthus

Ta gärna en funderare på hur miljön runt växthuset ska se ut så kan du passa på att göra alla markarbeten samtidigt. Rätt placerade buskar och häckar ger insynsskydd.

En gång som leder fram till ingången och någon slags plantering på framsidan är trevligt. Det kan vara odlingslådor eller enkla krukor med sommarblommor.

Skötsel av växthus

I södra Sverige blir det lätt påväxt av alger som i sin tur ger bra grogrund för ohyra. Skrubbning med såpa vår och höst kan behövas både in- och utvändigt.

Annons

En grovdammsugare för löpande städning är ingen dum investering. Precis som på vanliga hus ska hängrännorna tömmas, men oftare på växthuset eftersom de är mindre.

Vinterförvara i växthuset

Placera känsliga växter i ett tält av bubbelplast i växthuset på vintern.

Många växter mår bra av vintervila i svalare miljö. Att de får komma in i ett växthus hjälper mycket. För de allra känsligaste växterna krävs extra åtgärder. De kan placeras i ett tält av bubbelplast i växthuset tillsammans med vinterbelysning.

Bubbelplast kan också monteras direkt på växthusväggarna. Frostvakt och värmefläkt är bra komplement. Skuggväv isolerar bra även på vintern, särskilt i taket.

Annons