Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Lyckas med krukväxter i amplar och på piedestaler

01 okt, 2021 
Kerstin Holmberg
I ampeln hänger en stor fin spjutbräken. Den är lättskött och en riktig retrofavorit.
I ampeln hänger en stor fin spjutbräken. Den är lättskött och en riktig retrofavorit.
Vissa växter trivs bäst med en luftig placering och är värda en upphöjd placering. Häng dem i en ampel eller ställ dem på en piedestal. Njut av det gröna och sköna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är härligt att inreda med växter och ett extra plus är när man får ställa dem på piedestaler eller hänga upp dem i amplar. Många växter behöver breda ut sig för att riktigt trivas och komma till sin rätt.

En ampellilja till exempel förväxer sig lätt på fönsterbrädan men blir maffig när den får ett ostört utrymme att växa på. I en ampel ger den underbart frodig, svävande grönska. Den är också tacksamt lättskött.

Se också: Så knyter du en ampel till din krukaBrand logo
Se också: Så knyter du en ampel till din kruka

Monstera är en annan växt som fort blir för stor för fönsterbrädan. Då passar det bra att ställa den på en piedestal där den snabbt bidrar till att skapa djungelkänsla i rummet.

Annons

En annan djungelväxt är den fina guldpalmen med stora blad och gyllene stjälkar.

Boosta grönskan hemma hos dig genom att lyfta fram frodiga, lättskötta växter. Få till en härlig djungelkänsla i höst!

Fyra vackra gröna växter

Så sköter du murgröna

Vill aldrig stå i direkt solljus men klarar hel skugga. Vattna regelbundet. Duscha en gång i månaden. Ge halv dos näring från vår till höst och bara en gång i månaden på vintern.

Skötsel av gullranka

Trivs i de flesta lägen utom i gassande sol eller djupt mörker. Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Duscha gärna bladverket under vinterhalvåret. Ge näring en gång i veckan på sommaren och en gång i månaden på vintern.

Ta hand om spjutbräken

Ställ växten på en ljus plats utan direkt sommarsol. Låt jordytan torka lätt mellan rejäla genomvattningar. Duscha gärna bladen. Ge näring i halv dos under växtsäsongen.

Liten monstera – så sköter du den

Ställ i ljust, inte soligt, till halvskuggigt läge. Klarar att torka upp på vintern men behöver regelbunden vattning på sommaren. Duscha gärna växten emellanåt. Ge näring en gång i veckan på sommaren och en gång i månaden på vintern.

Annons

Ärtor på tråd i ampel

Ärtor på tråd i ampel.

Vill helst vara i solen, klarar ett söderfönster. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Ge näring en gång i månaden under sommarhalvåret.

Skvallerreva

Skvallerreva trivs i halvskugga.

Trivs i halvskugga till skugga. Klarar att torka upp mellan vattningarna på vintern men behöver regelbunden vattning på sommaren. Ge svag dos näring varje gång från vår till höst. En gång i månaden på vintern räcker.

Annons

Ampellilja är perfekt i ampel

Ampellilja är, som namnet antyder, perfekt i ampel.

Blir vackrast när den fritt kan släppa ut bladrosetterna som bildas på den. Trivs inte i gassande sol men kan placeras både ljust och på en lite mörkare plats. Vattna när jorden torkat upp. Ge näring varje vecka under sommarhalvåret och en gång i månaden under vintern.

Silverranka på piedestal

Trivs i halvskugga till skugga. Klarar att torka upp mellan vattningarna vintertid men vill vara jämnt fuktig under sommaren. Ge halv dos näring i vattnet under sommarhalvåret.

Annons
Silverranka är vacker på en piedestal.

Placera guldpalm ljust

Guldpalm trivs ljust.

Ställ den vid ett ljust fönster utan direkt sol. Vattna rejält och låt sedan torka upp till nästa vattning. Ge svag dos näring en gång i veckan från vår till höst och en gång i veckan på vintern. Växten trivs ute i skugga på sommaren.

Annons

Undvik att placera monstera och kalatea i direkt solljus

Placera monstera ljust, men inte i direkt sol.

Placera monstera ljust, men inte i direkt sol. Vattna två gånger i månaden och ge näring när du vattnar. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Spreja bladen regelbundet med en blomspruta.

Kalatea får fantastiskt vackra blad i många variationer.

Kalatea får fantastiskt vackra blad i många variationer. Vill stå på ljus till halvskuggig plats. Undvik direkt solljus. Håll växten lätt fuktig. Svag dos näring från vår till höst, sedan en gång i månaden.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons