Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Krysantemum fixar färgfesten när hösten knackar på

02 sep, 2022 
AvCecilia Lindberg
Krysantemum i utekrukor.
Krysantemum är en riktig klassiker som finns i mängder av olika färger. För dig som saknar sommarens blomsterprakt är krysantemum ett perfekt val på sensommaren och hösten. Låt dig inspireras av bilderna och släpp loss kreativiteten!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Krysantemum passar både i större planteringar och som solitärer i kruka.

Varianten bollkrysantemum, eller bollkryss som den ofta kallas, är mycket populär och finns i många olika nyanser.

Krysantemum i olika nyanser.
Krysantemum i flera olika färgställningar.

Passar även fint i samplanteringar

Krysantemum kan med fördel kombineras med växter som prydnadsgräs, alunrot och prydnadskål och beroende på temperaturen kan de blomma och förgylla rabatten, entrén eller uteplatsen ända in i november.

Annons
Se även: 9 frosttåliga växter till höstens krukorBrand logo
Se även: 9 frosttåliga växter till höstens krukor

Apropå alunrot så finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i olika nyanser: gröna och vinröda , limefärgade och bärnstensfärgade. Flera sorter har marmorerade blad med vackert mönster.

Här hittar du mer information om alunrot och mer inspiration till höstens samplanteringar.

Krysantemum.
Krysantemum och kål. Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter eller ensam i kruka.

Så sköter du krysantemum

Vattna en till två gånger i veckan och plocka bort vissna blommor så att nya knoppar tittar fram.

Annons
Krysantemum i kruka.
Krysantemum i kruka.

Krysantemum kom till Holland på 1600-talet

Krysantemum har sitt ursprung i Asien och Nordosteuropa och togs till Holland i slutet av 1600-talet. Den blev fort en populär prydnadsväxt även i Europa.

På 1960-talet infördes nya tekniker som gjorde det möjligt att odla krysantemum året runt. Efter det har krysantemum varit en av de mest sålda krukväxterna i Sverige - både inomhus och utomhus.

En fantastisk snittblomma

Krysantemum är även en vacker och hållbar snittblomma som med fördel kombineras med andra växter som håller länge. Kärleksört och minigerbera är två förslag. Vackra blad som murgröna, oxel och ekblad är också fina tillsammans med krysantemum i buketter och arrangemang.

Annons
Krysantemum i rabatt.
Krysantemum i rabatten tillsammans med bland annat dahlior. Foto: Peter Carlsson

Skötselråd krysantemum i vas

  • Krysantemumen har en rak, stabil stjälk där blad och knoppar slår ut utmed stjälken. Ta bort alla blad och knoppar på den del som sätts i vatten. Då är det mindre risk att bakterier frodas i vattnet. Ett rent vatten ger bäst livskraft till snittblomman.
  • Ge snittblomman ett långt, snett snitt och sätt ner den i en vas med rumsvarmt vatten. Byt vattnet varannan dag, diska av vasen och skölj eventuellt av stjälkarna. Efter bara någon dag blir vattnet missfärgat och kan dessutom börja lukta, så ta för vana att byta det åtminstone varannan dag!
Krysantemum.
Krysantemum i fint sällskap.

Här hittar du fler tips på arrangemang, kransar och buketter med krysantemum.

Annons

Annons