Lättskötta hängande växter inomhus – trendiga favoriter

Foto: Två olika arrangemang med hängande blommor.

Foto: Flower Council of Holland/Shutterstock/TT

Saknar ditt hem fönsterbrädor – eller vill du få till en vilsam frodighet med hängande grönska? Här kommer tips på vackra växter med självfall, de flesta mycket lättskötta.

Moderna hem med stora glaspartier saknar ibland fönsterbrädor och därmed plats för vanliga krukväxter. Ändå vill vi inte vara utan gröna, vackra och levande växter.

Se också: Så knyter du en ampel till din kruka
0:48

Efter reklamen: Se också: Så knyter du en ampel till din kruka

(0:48)

Slå på ljud

Här passar hängande grönska perfekt, som får falla slösande från amplar eller krukor placerade högt på en avsats.

Murgröna är tacksam i hemmet

Murgröna inomhus i kruka.

Foto: Floradania

Murgrönan är tacksam i alla lägen utom söderfönster. Upptäck variationen i bladformen, det finns massor av vackra sorter. Man kan leda murgrönan till spaljéer men växten blir mycket mer lättskött – och snyggare – om den får falla fritt.

Hängande kaktus, Rhipsalis

En hängande kaktus, korallkaktus.

Foto: Flower Council of Holland

I Rhipsalis-släktet finns många vackra hängisar med långa, slanka leder som trivs i ampel. Hit hör bildens korallkaktus, Rhipsalis baccifera, liksom ullbärskaktus och mistelkaktus.

Gullrankan är trendig igen – så hänger du den inomhus

En stor hängande gullranka inomhus.

Foto: Flower Council of Holland

Den lättskötta gullrankan, Epipremnum pinnatum ’Aureum’, kastar sig ut som en kaskad av gulgrön frodighet. Särskilt användbar en bit in i rummet eftersom den är skuggtålig. Växten har luftrötter som i naturen fungerar som klängen.

Stora hängande suckulenter inomhus

Vacker hängande suckulent planterad i kruka inomhus.

Foto: Flower Council of Holland

Bland suckulenterna (vattenlagrande fetbladsväxter) finns många tåliga växtslag med häftiga blad som trivs perfekt med att få falla fritt. Här en Euphorbia med mjuka, snälla taggar. Se upp med övervattning av suckulenterna, då ruttnar rotsystemet som är anpassat för att effektivt ta upp vatten som sedan lagras i bladen.

Hängsparris inomhus – så lyckas du

Tre krukor med hängsparris hänger inomhus.

Foto: Floradania

Hängsparris, Asparagus densiflorus ’Sprengerii’, växer snabbt till luftiga, meterlånga plymer. Är tack vare vattensamlande rotknölar torktålig och trivs bäst på en ljus plats. Nederst hänger skir fjädersparris, Asparagus plumosus.

Gör kokedama med hyacint till jul – japansk blomsterkonst

Luftrenande hängande växter

Ampellilja hänger vackert inomhus.

Foto: Shutterstock/TT

Förutom att de gröna växterna ger trivsel och är vackra har de också en nyttig funktion. De kan vara både luftfuktande – bra i den torra inomhusluften – och luftrensande, som den sirliga och mästerliga ampelliljan, Chlorophytum comosum. Den renar från formaldehyd som finns i plaster, textilier och färger.

Ampelliljan skjuter gärna nya rufsiga skott, är lättskött och tacksam för dem som lätt glömmer bort vattningen. Kan stå i stort sett var som helst i hemmet, men särskilt lämpligt i sovrummet eller vid datorn.

Skötseltips för gröna växter inomhus

  • Bladen skvallrar om växtens ljusbehov. Tjocka, små blad tål starkt solljus. Har de också ett grått pigment reflekteras solljuset och gör växten ännu mer ljustålig – hit hör suckulenterna. Tunna, stora bladytor finns hos växter som lever i skugga och behöver fånga upp maximalt ljus – hit hör ormbunkar och murgröna.
  • Bottna med ett 5 centimeter lager lecakulor i botten av krukan så att överskottsvatten inte blir stående.
  • Satsa på en bra krukväxtjord med långtids-verkande näring och bra struktur så behöver du inte plantera om så ofta. Blomsterlandets och Hasselfors gardens proffsjord för kruka innehåller lite lera och funkar utmärkt.
  • Välj kruka med omsorg. En matchande kruka lyfter växten och blir ett konstverk. För skötselns skull kan plastkrukan döljas av en snygg ytterkruka.

Lyktranka passar bra inomhus året runt

De små lyktorna, blommorna, är oansenliga men ack så söta.

De små lyktorna, blommorna, är oansenliga men ack så söta.

Foto: Floradania

En stark kandidat för åretruntplacering i rumstemperatur är lyktranka, Ceropegia. Med sina vattensamlande knölar på de tunna rankorna är lyktrankan väldigt torktålig.

Kinavildvin inomhus

Kinavildvin i kruka.

Foto: Flordania

Kinavildvin, Parthenocissus henryana, faller i galanta slingor och trivs i alla väderstreck. Tål inte att torka ut, så plantera gärna i rejäl kruka som ger en fuktbuffert.

Växtbelysning inomhus till hängande växter

Hängande växter framför belysning inomhus.

Foto: Shutterstock/TT

Med växtbelysning blir dina gröna slingor spännande blickfång både under vinterhalvåret och mörka kvällar.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här