Lavendelguide: Så lyckas du med lavendel

Lavendel som är enkel att lyckas med om du har rätt art.
Lavendel är rikblommande, väldoftande och lättodlad. Dess ljuvlighet gör den älskad och populär i både rabatt och kruka!

Lavendel är en klassisk växt i örtagården. Den har också blivit populär som vanlig trädgårdsväxt. En soläskande favorit som ger färg, form och väldoft till trädgårdar och uteplatser.

Finns runt 30 arter lavendel

Det finns cirka 30 arter av denna städsegröna och busklika perenn. De flesta har lila eller blå blommor, men det finns även rosa, röda och vita sorter.

Lavendel gör sig särskilt bra till låga häckar längs kanterna på en trädgårdsgång eller för att rama in perennrabatter, men är också tacksam att odla i utomhuskrukor och kärl av alla slag.

Lavendel som får påhälsning av ett litet djur.

Olika sorters lavendel kräver olika mycket uppmärksamhet. Lavendelns härdighet varierar från art till art och påverkar i vilka zoner de trivs bäst.

Alla arter kräver sol, värme och en väldränerad jord. Stående vatten är lavendelns värsta fiende.

Efterhand kan lavendelplantorna bli kraftigt vedartade med långa grenar. Därför är det bäst att ta för vana att klippa ner dem på våren. Gör du det kontinuerligt tål de kraftig beskärning.

Fjärilslavendel och skärmlavendel

Härdigheten skiljer sig mellan arterna. Lavandula angustifolia är härdigast och den arten som lämpar sig bäst i Sverige. Kan tåla ner till 15 minusgrader, och man brukar räkna att den klarar sig till och med zon 3. Av den här arten finns ett ganska stort antal namnsorter med olika höjd, bladverk, blomform och -färg. Fjärilslavendel, Lavandula pedunculata, och skärmlavendeln Lavandula stoechas, är populära men får i princip betecknas som ettåriga. Andra arter är känsliga, men kan klara att övervintra i gynnsamt läge.

Bor du i högre zon än 3 kan det vara klokt att odla lavendel i kruka istället för i rabatt. Då kan krukan flyttas till en skyddad plats eller ett frostfritt utrymme över vintern.

Odla gärna mycket lavendel och olika sorter om du har möjlighet. Det ger trevliga färgskiftningar och längre blomningstid, eftersom alla inte blommar samtidigt. Och då kan du även unna dig att plocka av lavendeln till buketter och doftkuddar.

Av Karin Elise och Lars Lindberg

Foto: Karin Elise och Lars Lindberg, Anni Jähde, Shutterstock/TT

Den här sortens lavendel heter Willow Yale och skiljer sig något från många andra lavendelsorter.

Så lyckas du med lavendel

Lavendel har sitt ursprung i området kring Medelhavet vilket säger en hel del om hur plantorna vill ha det. Din växtzon avgör vilka sorter du kan odla.

Här är allmänna odlingsråd för lavendel.

Läge

• Solig plats, där marken blir varm.

Jord

• Väldränerad och gärna sandrik.

Vattning

• Vattna rikligt i samband med plantering, både i rabatt och kruka.

Gödsling

• Ge lite näring då och då för att främja blomningen.

Beskärning

• Knipsa löpande av det som blommat över, det gynnar ny knoppsättning. För att hålla plantorna kompakta bör lavendel beskäras varje år. Lämplig tid är på våren, alternativt efter blomning.

Övervintring

Är du osäker på om din lavendel är härdig kan du plantera i kruka som du flyttar till ett skyddat läge under vintern. Ställer du den i frostfritt utrymme inomhus måste det finnas ljus, eftersom lavendel inte fäller sina blad.

Lavendel, hidcote

Lavendel kan se väldigt olika ut beroende på vilken sort du ser. På bilden är en Hidcote.

Tips på härdiga sorters lavendel

Arten Lavandula angustifolia lämpar sig bäst i Sverige. Man brukar räkna att den klarar sig till

zon 3.

Här är några namnsorter av den med olika höjd, bladverk samt färg och form på blommorna:

  • ’Munstead’. Blålila, robust, 40 cm. En av de vanligaste. Lämplig till häck.
  • ’Hidcote Blue’. Kraftig blå färg. 35 cm.
  • ’Rosea’. Rosa blomning, 35 cm.
  • ’Alba’ och ’Edelweiss’. Vitblommande, 35 cm.
  • Korsningen Lavandula x intermedia, som på svenska heter lavandin, är också möjlig att odla på friland i Sverige, men den är inte lika härdig och rekommenderas främst i landets mildaste delar.
Lavendel är en bra smaksättare.

Lavendel gör sig alldeles utmärkt som smaksättare till exempelvis saft men funkar även utmärkt att kandera och äta.

Lavendel som smaksättare

  • Lavendel används inte bara för att ge doft åt exempelvis parfym och tvål.
  • I Sydeuropa används bladen traditionellt för att krydda kött, särskilt vilt.
  • Blommorna kan smaksätta gelé, vinäger, skorpor eller kakor.
  • Att blanda lavendelblommor i socker ger trevlig smak.
  • Lavendelblommor kan också kanderas.
Lavendelsorten Little Lottie.

Den här sortens lavendel heter Little Lottie.

Torka lavendel – så här gör du:

  1. Plocka lavendeln en solig dag när blommorna och bladverket är torrt.
  2. Bind buketter och knyt ihop med bomullssnöre. Häng dem upp och ner på en mörk och torr plats för att torka. Två veckor brukar räcka om knippena inte är för tjocka.
  3. När buketterna är torra kan de hängas upp som doftspridare i tummet eller så kan blommorna användas i doftkuddar.
Lavendelsorten Miss Muffet.

Miss Muffet är en annan lavendelsort som går att njuta av i både trädgård och kruka.

Föröka lavendel med frö eller sticklingar

Att fröså lavendel går ganska lätt, men räkna inte med att den blommar förrän året därpå. Lavendel självsår sig också om den trivs. Inte sällan dyker små fröplantor upp mellan stenar och plattor. Flytta dem dit du vill ha dem.

Att ta sticklingar är en bra metod att föröka lavendel. Gör så här: Riv av sidoskott så att du får med ”klacken”, alltså fliken där skotten satt fast på huvudgrenen, då tar sticklingen sig lättare. Klipp av toppen och riv av bladen så att nedersta delen av stjälken (som ska ner i jorden) är kal. En bra sommartemperatur är idealisk när skotten ska rota sig. Se till att jorden inte torkar ut. Efter någon månad börjar nya blad växa fram, ett tecken på att sticklingen klarat sig.