Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Ljuvliga doftpelargoner – skötselråd

14 maj, 2015 
Ulla Karlsson Sepp
Doftpelargon
Doftpelargonen odlas först och främst för det väldoftande och vackra bladverkets skull. En lätt beröring och doften sprids i hela rummet. Det finns dofter som äpple, cola, apelsin och citron, men även bränt gummi. Och den blommar hela sommaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Doftpelargonen är en perfekt kombinationsväxt. Förutom att den doftar gott, blir de vackert gröna bladen en fin kontrast mot andra växter på fönsterbrädan eller terrassen. Den är lätt att odla och passar väldigt bra som smaksättare i bakverk.

Hos bland annat Blomsterlandet finns ett brett sortiment av doftpelargoner som ‘Orange Fizz’ ‘Apple’ ‘Cola’ och ‘Perfume’.

Doften sitter i bladen

Doften kommer från eteriska oljor som frigörs när man vidrör bladen. Bladen kan ha en rundad form, eller vara mer eller mindre sirligt utformade med flikar eller bågar. Ofta är bladen lena och håriga, men det finns också släta eller väldigt sträva.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Färgen är vanligtvis mellangrön men mörkare gröna nyanser, grågrönt och silvergrå förekommer också.

Ratas av rådjur och myggor

Doftpelargoner är inte omtyckta av rådjur eller harar och avskräcker både knott och myggor.

Annons

Skötselråd doftpelargon

Pelargoner trivs bäst på varm, solig plats. Vattna jämnt, undvik blöt jord. Häll svag dos näring i vattnet vår till höst. Dofterna kan variera beroende på odlingsförhållanden, exempelvis blir doften ofta starkare i sol och torka. Plantera inte för tätt och ta bort visset. Kan övervintras ljust och frostfritt.

Pelargroner i matlagning

Vissa doftpelargoner är utmärkt i sallader och efterrätter. Dekorera tårtor eller cupcakes, gör en sallad eller brygg pelargonte på bladen.

Annons