Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Måla pallkragen svart – och fler tips som boostar din odling

31 maj, 2022 
Cecilia Lindberg
Pallkragar med kryddor
Sommarljuva örter.
Odling i pallkrage är smart på flera sätt. Med några knep kan du förlänga livslängden på din odlingslåda och även få extra fart på dina grödor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att odla i pallkrage är ett enkelt och praktiskt sätt att komma igång med att odla grönsaker, blommor och bär.

Att få igång en odling i pallkrage går snabbt: Bottna med tidningar, kartong eller täckväv för att hålla ogräset borta. Sätt sen eller flera pallkragar ovanpå, fyll på med jord och du har en odlingsyta redo.

Det finns en nackdel med pallkragar, det vill säga de klassiska modellerna som är gjorda i obehandlat trä. Träet förmultnar och efter ett par år ofta blir pallkragen skör och faller isär. För att förlänga hållbarheten på pallkragen kan du måla eller olja in den, se tips längre ned.

Se även: Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Se även: Odla i pallkrage: från start till sådd

Så här får du pallkragen att hålla längre:

  • Täck insidorna på pallkragen med markduk eller olja in insidorna med kallpressad rå linolja.
  • Måla pallkragen på utsidan. Då skyddas träet och konstruktionen håller längre. Om du inte vill måla, kan du skydda träet genom att olja in den med kallpressad rå linolja, tjärolja eller måla med lasyr eller järnvitriol.
  • Vill du ytterligare förlänga hållbarheten, och har plats i ett förråd, kan du ta upp pallkragen på hösten, borsta den ren från gammal jord och förvara den under tak på vintern.
Markduk häftas fast i pallkrage.
Lägg markduk i botten av pallkragen. Häfta fast duken längs sidorna.

Det finns även pallkragar i värmebehandlat trä och i lärkträ att köpa. De har längre hållbarhet, men ligger också högre i pris.

Annons

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en staplingsbar ram av trä med gångjärn i hörnen. Den används för transporter av olika slag: de kan sättas ovanpå lastpallar för att skapa en låda i önskad höjd. Men pallkragarna används alltså också med fördel som odlingslådor. Just staplingsmöjligheten är praktiskt eftersom olika grödor kan behöva olika odlingsdjup.

Naturligtvis kan du bygga dina egna odlingslådor av obehandlat virke och måla eller behandla dem på samma sätt som du gör med en pallkrage.

Förläng odlingsäsongen med svart färg och täckt överdel

Om du vill få tidigare skörd och förlänga säsongen i dina pallkragar finns det flera bra tips:

  • Måla pallkragen svart, eller en i annan mörk kulör. Då drar ytorna till sig mer värme än om de har en ljusare kulör. Värmen ger grödorna fart.
  • Bygg ett ”tak” till din pallkrage för att skapa ett miniväxthus och skydda din odling från fåglar, rådjur och insekter. Det finns färdiga ”pallkrage-växthus” att köpa och i flera butiker hittar du odlingstak, odlingstunnlar med mera som skapar ett varmare och jämnare klimat i pallkragen. Men du kan också själv konstruera ditt eget tak eller skydd med hjälp av byggplast, gamla fönster eller genom att helt enkelt lägga över en fiberduk. Väv skyddar mot för stark sol och vind och mot fåglar. Plast håller kvar värme och fukt. Glöm inte lufta regelbundet.
  • Bygg en varmbänk för att kunna starta tidigare på säsongen och få tidigare skörd. Principen är en drivbänk som alstrar sin egen värme underifrån när en blandning av färsk dynga och halm förmultnar.

Mer om odling i pallkrage

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med odling i pallkrage

Här kan du läsa om hur du bygger en varmbänk

Så enkelt gör du egna växtstödBrand logo
Så enkelt gör du egna växtstöd
Annons