Mata småfåglarna i vinter: Allt du behöver veta för en vinterfest i trädgården

En blåmes äter hemmagjorda fröbollar i ett träd.

Liksom de flesta andra små fåglar älskar blåmesen de feta hemmagjorda fröbollarna.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Att mata fåglarna i trädgården är både till nytta och nöje. Med rätt förutsättningar och hemlagad mat lockar du dem att stanna. Vi bjuder på receptet!

Det är en ständig källa till diskussion om det har någon betydelse för fåglarnas överlevnad att vi matar dem.

Men säkert är att när vi ger våra bevingade vänner mat, belönar de oss med underhållning rakt utanför våra fönster. Några väljer att mata småfåglarna enbart vintertid, medan andra utfodrar dem hela året.

Se också: Så gör du egen fågelmat

Så gör du egen fågelmat
Slå på ljud

Fördelen med det senare är att fåglarna gärna bygger sina reden i närheten av foderstället, och då kan man följa hur föräldrarna introducerar sina ungar till samma matplats.

Flera olika småfåglar äter från marken runt en matare.

Där fåglarna känner sig säkra äter de från marken. Det brukar locka många olika arter.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Matar du fåglarna året om, sätter ut fågelbad och hänger upp holkar, får du också ett konstant underhållande fågelliv, trevligt kvitter och inte minst hjälp med att hålla sommarens skadedjur i schack. Fåglarna äter nämligen massor av de insekter och insektslarver som också älskar våra växter.

Välj rätt mat till småfåglarna

Lyckas du inte locka så många fåglar till ditt matningsställe kan det bero på att maten inte duger. Fåglarna är lite som människor – vi vill gärna äta mat av bra kvalitet. För fåglarnas del är det bästa fodret sådant med mycket fett i, de behöver energirik föda.

En småfågel badar i ett vattenbad på vintern.

Vinterbadare finns även bland fåglarna.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Dessvärre är en del av de billigare fågelmatsblandningarna med olika korn inte det som småfåglarna vill ha. Välj istället fröblandningar med till exempel hirs, solrosfrön, hampa och jordnötter. Du kan också göra egna blandningar med så fetthaltiga frön som möjligt – jordnötter och solrosfrön är de bästa.

En korg med ljus inuti får fågelbadet att fortsätta vara isfritt i vinter.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Isfritt fågelbad

I den här korgen utan botten står ett stort blockljus i en hållare. Avståndet till vattenfatet som placeras på kanten är 6–8 centimeter. Värmen från ljuset kan hålla vattnet isfritt under en hel dag utan att det blir varmt. Se till att korg och vattenfat står säkert så att de inte tippar om större fåglar kommer på besök.

Gör din egen fågelmat

Det spelar inte så stor roll vilka former du använder till fågelmaten. Det viktiga är att fåglarna kommer åt att äta och att sitta. Dessutom ska fettkakorna kunna hängas upp.

Fröer, nötter och torkad frukt i fett till fågelmaten.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Hemgjord fågelmat: Detta behöver du

500 g fett, till exempel kokosfett med lite smör i, 1–1½ kg jordnötter, russin, havregryn solrosfrön och eventuellt andra fröer, lämpliga formar, t ex små lerkrukor, kakformar, plastformar och eventuellt kottar.

Låt fågelmaten svalna i en bakform.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Så här gör du fågelmat

  1. Ta fram alla ingredienser och dina formar. Smält hälften av fettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg i resten av fettet och låt det smälta av sig själv.
  2. När blandningen svalnat något, men fortfarande är flytande, ska nötter, frön, torkad frukt, gryn med mera blandas i. Rör tills alla frön och nötter blivit infettade.
  3. Häll blandningen i formarna. Se till att de står på fat som skyddar underlaget från spill eller om fettet rinner över. Använder du bakformar sätter du ett litet snapsglas av plast i botten så att det bildar ett hål där snöret senare ska dras. Tryck till med en sked medan du häller i så att fettkakan blir kompakt utan luftfickor. Använder du lerkrukor – dra igenom upphängningssnöret innan du fyller krukorna, plastmuggar – håll ett sugrör i mitten av krukan medan du fyller på. När massan stelnat drar du snöret genom sugröret och sedan kan sugröret tas bort, kottar – knyt fast ett snöre i kotten. Håll den över grytan medan du skedar över fettblandningen (gäller riktigt stora kottar), eller lägg kotten mitt i en plastform och se till att snöret hänger utanför innan du häller över fettblandningen. Tryck till lite runt kotten för att få in så mycket fett och frön som möjligt i och omkring kotten. Kyl de fyllda formarna utomhus eller i kylskåpet tills blandningen stelnat helt.
  4. Ta bort formarna och häng upp maten utomhus till fåglarna.
Den färdiga fågelmaten hänger i ett träd.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Experten: Så matar du fåglarna på bästa sätt