Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Medelhavskänsla på liten yta – så skapades en inbjudande oas

16 jun, 2022 
Anna Örnberg
Renée och Fritjof Backe i sin trädgård.
Från platt och trist, till en inbjudande oas där både ögat och gommen kan få sitt. Renée och Fritjof tog hjälp med att formge en ny köksträdgård och fick ett helt nytt trädgårdsrum med sydländska vibbar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingenting är svårt, när man vet hur det ska gå till. Och även den som vet en hel del om trädgård och växter, kan lätt bli hemmablind eller osäker på vad man ska satsa på – speciellt om projektet kostar en slant. Då kan det vara skönt med experthjälp.

Medelhavsinspirerad trädgård.
En låg mur skyddar inte för insyn, men markerar och ramar in rummet. Utanför växer en rad av buskig lavendel och ett klot av buxbom.

När Renée och Fritjof flyttade till sitt 30-talshus, fick de en ny trädgård att ta hand om. De visste att det tar tid att forma en trädgård som man vill ha den. När de nu skulle börja om från ruta noll, kändes det angeläget att ha en plan och snabbt komma igång. Tomten är liten och eftersom huset är placerat mitt på, blir ytorna ganska små runt om.

– Det behövdes lite smart planering, menar Renée, för att verkligen utnyttja varenda kvadratmeter. Så vi bestämde oss för att ta hjälp av en trädgårdsformgivare.

Annons

Renée har alltid varit svag för vitputsade murar som skulle fungera bra ihop med det vitputsade huset. Dessa är vanliga i Skåne, där många gamla hus, ladugårdar och kyrkor är putsade och ofta har vita murar.

Se även: Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Se även: Odla i pallkrage: från start till sådd

De anlitade trädgårdsprofilen Peter Englander, välkänd medelhavsfantast, vars tydliga medelhavsinspiration syns i den lilla köksträdgården som byggts upp utmed husets östra gavel. Tidigare fanns här en plattsättning och stor plantering som mest bestod av ogräset kirskål. Staketet lyckades inte dölja grannfastighetens parkering.

Medelhavsinspirerad kruka.
Omedelbar förälskelse drabbade Renée när hon såg den pampiga krukan hos Karl-Fredrik på Eklaholm. Nu krönt med ett bandat järnklot, ur vilket dahliorna tittar upp. Korsgång kallas det, när två raka gångar möts i ett kryss, ofta med en prydnad i mitten – ett klassiskt grepp i trädgårdar, där man sedan har ett odlingskvarter i vart hörn.

Murar blev lösningen för att skapa rum i trädgården

Kalla det magi, men det är i alla fall en illusion som lurar ögat. En platt och innehållslös yta förvandlas som i ett trollslag och upplevs mycket större när det ramas in av väggar och fylls med innehåll.

Annons

Huset, förrådet och det inglasade uterum som redan fanns, blev två av väggarna. Staketet byttes ut mot en nästan två meter hög mur, som helt döljer bilparkeringen. Utmed den fjärde sidan gjordes en lägre mur, som gör att köksträdgården är ett eget rum i trädgården.

Murade odlingsbäddar.
Fyra upphöjda bäddar, 155 x 200 cm och 45 cm höga, ryms i den lilla köksträdgården. Den murade konstruktionen ger ett rejält intryck. Med vanliga vp-rör från byggvaruhuset, har Renée gjort bågar över odlingen. Först för att hålla fiberduk på plats, men de fungera också som växtstöd. Med odlingsbäddar kan du variera innehållet från år till år. Just nu är dessa mer blommiga, ett annat år kan det bli mer av det ätbara.

Platsmurade upphöjda odlingsbäddar

Litenheten till trots, här ryms fyra fasta, platsmurade och upphöjda odlingsbäddar. Till glädje för Renée som tröttnat på vanliga pallkragar av trä, som ruttnar och ger vika när jorden ska grävas om.

– Det är så himla bekvämt med rejält upphöjda bäddar. Det blir enklare att sköta om odlingarna, man kan sitta på den breda kanten, de håller att stå på och de ger definitivt inte vika när jag gräver runt i jorden.

Annons

Klassisk korsgång mellan odlingsbäddarna

På klassiskt vis är de fyra bäddarna placerade så att det bildas en korsgång mellan dem, breda nog för en skottkärra. Plattsättningen intill huset har fortsatt mellan bäddarna. Dels som effektiv spärr mot den förhatliga kirskålen, dels ger det lättskötta ytor och tydligare innergårdskänsla. I mitten av gångarna, tronar en rejäl kruka som pampig dekoration.

Rakt för gången pryds den höga muren av en springbrunn. Ett vattenkar som murats på plats är försedd med pump, som leder upp vattnet till den fina lejonfiguren, från vilket vattnet sedan porlar.

– Vatten är ett återkommande inslag i medelhavsträdgårdar, förklarar Renée. För mig är det också något särskilt med ljudet. Det sänker pulsen direkt och gör stämningen rofylld.

Mur med springbrunn.
Muren är nästan två meter hög, som nu döljer bilparkeringen. Utsikten är istället en springbrunn, omgiven av grönska och blommor. I en mur av lecablock är det enkelt att hugga spår och fälla in vattenledningar till en springbrunn. Det fina lejonhuvudet från ’Jansro Hem & Trädgård’.

Lättskött köksträdgård

Köksträdgården är tänkt som lustfylld nöjesodling. Den är för liten för att göra dem självförsörjande, men är hanterbar och upplevs inte betungande. Ändå överraskar den med mycket ätbart. Hela sommaren finns lyxen med fräscha salladsgrönsaker till middagen och solvarma hallon till glassen.

Annons

– Köksträdgården har nog blivit blommigare än det var tänkt, medger Renée. Blommorna tar odlingsyta från det ätbara, men gör det färggladare och vackrare. Särskilt dahliaknölar är enklare att ha i köksträdgården, eftersom de ska grävas upp på hösten.

Dahlian 'Blue Bell'
Små, men härligt vibrerande purpurfärgade blommor får dahlian ’Blue Bell’.

Färgen och fägringen är förstås ett plus när köksträdgården ligger vid husets vardagsentré. Den förut trista ytan, har nu förvandlats till en riktig favorithörna. Nu är det inbjudande att sätta sig med morgonkaffet utanför köksingången. Och från det inglasade uterummet bjuds det på en härlig utsikt. När man har en liten bit av Medelhavet alldeles utanför köksdörren, behöver man inte längta bort. I stället kan man längta hem!

Squashplanta.
En enda squashplanta! Mer behövs inte för att få rejäl skörd och bladgrönska som heter duga.

Här bor

Här bor: Renée och Fritjof Backe.

Köksträdgårdens ålder: påbörjades 2017.

Köksträdgårdens yta: ca 40 kvm.

Växtzon: 1.

Renée som trädgårdstyp: Njutningsstyrd – jag ­tycker att det ska vara avkopplande, vackert och gärna väldoftande att umgås med sin trädgård.

Instagram: @reneebacke

Tips: Så inreder du en köksträdgård

 • Förvandla en platt del av tomten till ett nytt rum. Upphöjda odlingsbäddar, klätterställningar, krukor och dekorativa ting ger en form med vackert vintervärde.
 • Gör plats för mer än odlingsbäddar. Grupper med krukor och en sittplats gör det inbjudande att vara här. Köksodling behöver mycket solljus, en yta utan ljus hela dagen, klarar sig bra ändå med ljus från öst + söder eller söder + väst.
 • Placera köksträdgården nära huset och köket. Upphöjd odling är bra om markjorden är näringsfattig och dålig. En del grödor har ytligt rotsystem och klarar ett mindre jorddjup. Mindre jord torkar lättare, med 40–60 cm jorddjup klarar de flesta grödorna sig. Gör bäddarna väl tilltagna, men du bör nå in till mitten.
 • Odlingslådor kan vara av metall, trä eller murade på plats. Flexibel och flyttbar odling kan göras i stora, rymliga tunnor, zinkbaljor och krukor. Rejäla hinkar räcker för tomatplantor och sättpotatis.
 • Planera gärna för automatisk bevattning. Solcellsdriven bevattning kan ta vatten ur en tunna. Kan du leda regnvatten ner till tunnan, sparar du på kostnaderna. Upptäck glädjen i att odla! Liten yta kan ge överraskande mängder med skörd.

Ta hjälp av trädgårdsdesigner - kan löna sig i längden

 • Oavsett om du är nybörjare eller är trädgårdserfaren, kan du ha glädje av en trädgårdsformgivare. De erbjuder allt ifrån några timmars rådgivning till noggranna ritningar, växtförslag och om det behövs – fixa hela jobbet.
 • Prislappen varierar – ett idémöte från några tusenlappar, till ritning av en hel trädgård från 25 000 kr och uppåt, beroende på trädgårdens storlek och hur mycket du sedan vill ha hjälp med. Men det kan vara en lönsam investering. Gediget utfört arbete och genomtänkt design som gör trädgården tilltalande kan öka värdet på din fastighet.

Detta växer i köksträdgården

Det ryms mer än man kan tro i denna lilla ­köksträdgård.

 • Vitlök
 • Purjolök
 • Störvaxbönor
 • Tomater
 • Squash
 • Örter – ­persilja, salvia, ­timjan, gräslök
 • Både sommar- och hösthallon
 • Sparris
 • Jordgubbar
 • Kål
 • Mangold
Annons