Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Blommande minneslund vid askgravplatsen i Kungsäter

14 sep, 2021 
AvAnna Örnberg
Kyrkan i Kungsäter.
Trädgården vid askgravplatsen i Kungsäter är en plats som hoppas skänka lugn och tröst. Ljuvliga rabatter och ett stillande ljud från porlande vatten skapar en känsla av fridfullhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En blomstrande minneslund skänker ro och tröst samtidigt som den påminner oss om glädjen i livet. Kan det då finnas en bättre plats för den sista vilan än en paradisisk trädgård?

Kyrkan i den lilla byn Kungsäter i Halland provade ett annorlunda grepp när en ny askgravplats skulle byggas. De utlyste en tävling bland eleverna på en trädgårdsutbildning, där uppdraget var att formge den nya anläggningen. Bland eleverna fanns Jessica Jonsson Hendberg.

– Det var i slutet av utbildningen, då mycket annat också skulle göras, minns Jessica, så jag hade inte tänkt lämna in något bidrag. Men så besökte jag platsen och såg direkt hur det skulle se ut. Det var bara att rita och lämna in.

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Minneslunden en vacker plats

Paradiset på jorden, tänkte Jessica, det borde ju vara just här. För sitt inre såg hon en åttkantig trädgård, inspirerad av kyrkbyggnaden som också den är en oktagon, med en skyddande häck som yttervägg.

Annons

En gång kantad av pelarkörsbär leder in till själva askgravplatsen med ett stillsamt, porlande vattenspel om-givet av en lätt upphöjd plantering och rejäla naturstenar på rad.

Silverhavrens skira smala strån letar sig upp mellan de kompakta fälten av röllika i olika färgnyanser.
Silverhavrens skira smala strån letar sig upp mellan de kompakta fälten av röllika i olika färgnyanser.

Runt om, utmed ytterväggarna av idegranshäck blommar en bred blomsterbård så generöst planterad med blommor att man skulle påminnas om allt det vackra i livet, det fantastiska i skapelsen och överflödet som finns i vår makalösa världs egen natur.

Väl valda växter vid minneslunden i Kungsäter

Hon skrattar lite när hon säger att det nästan kändes som att få en ’uppenbarelse’, men faktum är att det blev början på något större också i hennes personliga utveckling. Arbetet med projektet ledde sedan inte bara till att Kungsäter fick en fantastisk askgravplats – det väckte också troendet till liv igen hos Jessica själv.

Annons

– Jag var aktiv i kyrkan som väldigt ung, så det är inte som om jag plötsligt blivit religiös. Det var bara en del av mig som jag lagt åt sidan för en tid. Men det är nog omöjligt att arbeta med utformningen av en sådan här plats utan att det sätter igång tankarna kring skapelsen, meningen med livet och döden så klart, berättar hon.

Solhattar, rosor, anisisop och röllika tumlar om varandra och över hela härligheten svävar jättevädden på höga skira stjälkar.
Solhattar, rosor, anisisop och röllika tumlar om varandra och över hela härligheten svävar jättevädden på höga skira stjälkar.

Växturvalet krävde stor omsorg. Det ska vara vackert från tidig vår och långt in på hösten. Växterna måste också trivas med läget, fungera ihop sinsemellan och inte vara övermäktigt arbetskrävande. Jessica försökte också välja växter som på ett eller annat sätt var förknippat med kyrkan och kristendomen.

Annons

– Det är inte så ängsligt färgmatchat, säger hon, för jag ville återge just känslan av överdådig rikedom och glädje inför skapelsen. I paradiset måste det helt enkelt finnas plats för alla möjliga färger och former.

Perennerna har vuxit sig höga. De står tätt samman i stora grupper där de med gängliga stjälkar får naturligt stöd av sina mer robusta grannar. Här finns inslag av gräs och blommor som är mer likt det som kan växa i naturen, lite spretigt och vilt, men också av prydligt kultiverade trädgårdsblommor som ståtliga liljor och rosor. Det är ett överdåd, där allt det vackra tävlar om uppmärksamheten.

Glatt gul lyser helgonörten, satt som bred kantbård. Här återfinns också lavendel och åbrodd som ofta plockades till kyrkbuketter förr. Högresta liljor omfamnas av, vinruta, röllika och solhattar.
Glatt gul lyser helgonörten, satt som bred kantbård. Här återfinns också lavendel och åbrodd som ofta plockades till kyrkbuketter förr. Högresta liljor omfamnas av, vinruta, röllika och solhattar.

– Jo, vi planterade tätt redan från start, förklarar Jessica, för att det snabbt skulle växa till sig och bli fylligt. Det finns gott om ytor runt kyrkan där delade växter sedan kan planteras om. Blommorna kommer också till glädje som altardekorationer.

Ett behagligt lugn i trädgården i Kungsäter

Besökarna kan sitta omgivna av blommor när de njuter av ljudet från springbrunnen bland kantnepetan.
Besökarna kan sitta omgivna av blommor när de njuter av ljudet från springbrunnen bland kantnepetan.

I paradisets mitt råder dock lugnet med det rogivande porlet från springbrunnen och den enkla, mer lågmälda planteringen av kantnepeta och lammöron. Det är ett rum för stillhet och eftertanke. En skön plats att sitta ner på, för att minnas de som inte längre är med oss, samtidigt som man kan känna tacksamhet över att få finnas till.

Annons

Kyrkogårdar förändras

Kyrkogårdar har i stort sett varit likadana i flera hundra år, men håller nu sakta på att förändras. Allt fler väljer minneslundar eller askgravplats som begravningsplats. Då handlar det inte längre om enskilda gravar som alla ser olika ut. Den sista vilan är istället en gemensam plats för många.

De vackra naturstenarna kommer att förses med namnplaketter som berättar om vem som vilar här.
De vackra naturstenarna kommer att förses med namnplaketter som berättar om vem som vilar här.

De här gemensamma gravplatserna kan formges friare och göras till dekorativa platser. I framtiden kan kyrkogårdarna komma att bli alltmer trädgårdsliknande. De kan förvandlas till trösterika platser, dit man inte bara går för att besöka en grav, utan också för en stunds andakt, bön, stilla samtal, vila och reflektion.

Annons

Kanske kan de till och med bli en plats för alla livets stunder av betydelse. En trädgårdsliknande kyrkogård kan också komma att bli den självklara platsen för bröllop och dop.

Växter med anknytning till tro och religion

För askgravplatsen i Kungsäter har Jessica Jonsson Hendberg valt växter som på olika sätt har en anknytning till tro och religion. Där finns växter som förr var vanliga i klosterträdgårdar eller som nämns i bibeln.

Askgravplatsen i Kungsäter.

Några växter har helt enkelt valts för sina namn, som helgonört och rosen ’The Pilgrim’. I rabatterna finns också blommor som ofta gestaltas i tavlor med religiösa motiv eller är en del av kyrklig tradition.

Vinruta växer tätt ihop med solhatten 'Alba'.
Vinruta växer tätt ihop med solhatten 'Alba'.

Exempel på det är ”kyrkbuketten” som bestod av väldoftande örter och bars med av kvinnorna till kyrkan. Buketten kunde de begrava näsan i om odörer från omgivande otvättade kroppar blev överväldigande eller om de höll på att somna.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons