Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

När ska man klippa hallon?

05 aug, 2016 
Marie Kasimir
När ska man beskära sina hallonbuskar?
Ingen sommar utan hallon! De söta bären är fantastiskt goda och dessutom lättodlade. Så här fixar du beskärningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Glädjen av att få plocka eller klippa sina egna hallon ligger så klart i när man äntligen, efter sitt arbete med att få fram dem (som helt ärligt är lite för enkelt sett till hur fantastiskt goda de är!), får plocka av de från grenen och känna sötman av sitt arbete i munnen! I Sverige är det inga problem att odla hallon både på sommaren och hösten – så tveka inte att ge dig ut i grönsakslandet och så lite extra bär!

Se också: Plantera och odla hallon – så lyckas du

Plantera och odla hallon – så gör du!Brand logo
Plantera och odla hallon – så gör du!

Odlar du både sommarhallon och hösthallon i trädgården förlänger du skördetiden rejält. Beroende på om du odlar sommar eller hösthallon så varierar självklart tiden när de ska beskäras. En grundregel är att alla skott som har gett skörd ska klippas bort – men om du odlar hösthallon får du beskära lite extra.

När ska man klippa sommarhallon?

Sommarhallon kan du beskära direkt efter skörd. Då tar du bort de skott som burit frukt. De skott som vuxit upp under sommaren ska däremot lämnas kvar för det är dem som ger frukt nästa sommar. Har du glömt beskära dem på sensommaren så går det bra att göra på våren, du ser skillnaden tydligt.

När ska man klippa hösthallon?

Hösthallon, som mognar tidig höst, ska beskäras på våren. Då ska alla skott bort, det är årets nya skott som kommer att ge skörd.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons