Narcisser skötsel – så får du fina blommor år efter år

Narcisser blommar mellan april och maj. Sommarmånaderna vilar den sig och till hösten börjar den växa igen.
I Slottsträdgården i Malmö har våren kommit med besked. Allers Trädgård besökte trädgården och njöt av sol och vårkänslor i ett hav av narcisser.

När vintern äntligen smält bort (åtminstone i landets södra delar) blommar narcissen friskt. Det börjar med att några modiga snödroppar tar sig igenom snötäcket, och inte långt därefter brukar påskliljan börja blomma.

Snödroppar (Galanthus nivalis) brukar vara den första narcissen som blommar för året.

Snödroppar (Galanthus nivalis) brukar vara den första narcissen som blommar för året. Foto: IBL Bildbyrå

I Malmös Slottsträdgård har man nu en Narcissusfestival för att fira att våren kommit.

Dela snödroppar för att få fler plantor
Narciss av arten ”Téte Bouclé” blommar för fullt i Malmös Slottsträdgård.

Narciss av arten ”Téte Bouclé” blommar för fullt i Malmös Slottsträdgård. Foto: Marie Kasimir

Plantera narcisser

Det viktigaste att tänka på för att få riktigt fina narcisser är tidpunkten man köper dem. Om du är en av dem som köper och planterar narcisser i november när de säljs ut för halva priset så bör du tänka om. Plantan ska nämligen hinna slå rot, vilket kräver att de planteras i augusti eller september.

Sätt lökarna cirka 15 centimeter ned i marken, med tio centimeters mellanrum. Var uppmärksam så att inga av dina lökar är skadade då det är dessa som drar till sig skadedjur.

”Barrett Browning” narciss från Slottsträdgården i Malmö.

”Barrett Browning” narciss från Slottsträdgården i Malmö. Foto: Marie Kasimir

Narcisser har gärna mycket sol, och på våren vill de ha fuktig jord. Jorden ska vara mullrik och du bör undvika lerjord och sandjord. För att få veta mer om vilken jord du har i din trädgård, se vår guide här.

Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra
0:39

Efter reklamen: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

(0:39)

Slå på ljud

När dina lökar väl satt sig kan du luta dig tillbaka och njuta av blommorna i fyra till fem år innan de har blommat ut och är redo att delas. Tänk bara på att låta bladen vissna ner rejält innan du tar bort dem så att löken kan ta till sig så mycket näring som möjligt.

Vita narcisser av arten ”Snow Baby” i Malmös Slottsträdgård.

Vita narcisser av arten ”Snow Baby” i Malmös Slottsträdgård. Foto: Marie Kasimir

När blommar narcisser?

De flesta narcisser blommar i mars till maj och vilar sedan under sommaren innan de börjar växa igen under tidig höst. Det är en tacksam planta att ha i sin trädgård inte bara eftersom den sköter sig själv så väl, utan även eftersom djur ogillar den. Detta garanterar en vacker blomning hela våren. Kom ihåg att det finns en anledning till varför djur ogillar narcisser. Om vi äter eller suger på dem får vi magbesvär. Detta gäller inte bara stjälken, utan hela plantan är giftig för både människor och djur.

Narcisser i kruka

Att plantera vårlökar i kruka är ett sött inslag i trädgården. Sätt dina lökar i krukor under tidig höst så får du njuta av narcisser lite tidigare än andra. Lökarna i krukor blommar nämligen tidigare än de i rabatten.

Använd krukor med bra dräneringshål så att inte is samlas under vintern. Fyll botten med lecakulor och sedan jord och placera krukorna där de är säkra från snö och regn, exempelvis i garaget. Minusgrader är inga problem men när de börjar växa framemot våren måste de flyttas ut i solljus.

För mer inspiration, och för att lära dig hur du planterar flera sorter som blommar vid olika tillfällen i lager i samma kruka, se här.

Sticklingtjuven: Varje växt har sitt speciella sätt

Vad är skillnaden på pingstlilja och påsklilja?

Påskliljan har längre trumpet än pingstliljan. Faktum är att när de ställs bredvid varandra blir det ofta uppenbart vilken som är vilken, men antalet hybrider är okänt. Det är vid hybridarter som artbestämning blir svårt. Som namnen antyder blommar de ungefär samtidigt och båda har samma egenskaper: De doftar mycket och drar inte till sig djur eftersom de är giftiga.

Till vänster är en pingstlilja. Trumpeten är betydligt kortare än hos kusinen påskliljan till höger.

Till vänster är en pingstlilja. Trumpeten är betydligt kortare än hos kusinen påskliljan till höger. Detta är det enklaste sättet att särskilja arterna. Foto: IBL Bildbyrå

Källa: SLU, Narcissochtulpan.se, Malmö Slottsträdgård

Läs också: Sätt blomsterlök – 10 goda råd när du ska plantera