Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Nya jordgubbsplantor av sticklingar

27 jun, 2016 
Anni Jähde
Ta sticklingar av din jordgubbsplanta.
Efter ungefär tre år börjar jordgubbsskörden bli klen och det är dags att skaffa nya plantor. Ta sticklingar själv av dina gamla plantor så sparar du både pengar och tid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För att få optimal skörd och stora bär måste jordgubbsplantorna förnyas ungefär vart tredje år.

Plantorna producerar utlöpare som du kan använda som sticklingar. Det tar några år innan en stickling vuxit till sig och klarar av att ge ordentligt med jordgubbar. Ta därför vara på sticklingar varje år, så har du hela tiden plantor både som är på tillväxt och som ger skörd.

Bästa tiden att plantera sticklingarna är i juli–augusti då utlöparna är som starkast. Då utvecklas rötterna på sticklingarna bäst och det underlättar tillväxten av de nya plantorna.

Välj sticklingar som är friska och kraftiga och plantera dem på ett nytt ställe i trädgården i bra, väldränerad jord.

Ta sticklingar från jordgubbsplantor så här:

Klipp av sticklingen från utlöparen med en sekatör eller sax.

1. Använd en ren sax eller sekatör och klipp av sticklingen från utlöparen med ett par centimeters marginal.

Annons
Stick ner rötterna i marken.

2. Stick ner rötterna, eller det som är antydan till rötter, i ett hål i jorden. Sätt inte sticklingen för djupt, ”hjärtat” ska helst vara i marknivå.

Fördela försiktigt jord runt plantan.

3. Fördela försiktigt jord runt plantan, men ”hjärtat” ska inte bli täckt. 25 centimeters avstånd mellan plantorna är lagom. Tänk på att de växer till sig. Vattna ordentligt så jorden kommer intill de små rötterna. Håll nu koll på de små plantorna så de inte torkar ut. De har så pass få rötter att det kan gå fort. Ta kontinuerligt bort ogräs. Du ska inte gödsla småplantorna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons