Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Nyårsfest i ladan: krispig grönska, rustika detaljer och elegans

22 dec, 2022 
Anna Jeppsson
Dukning för nyårsfest.
Krispig grönska och loppisfynd gör nyårsfesten.
Gör det oväntade, överraska med en glittrande nyårsfest i en udda miljö! Duka med linne, gnistrande kristall och glänsande silver. Lägg till enkla dekorationer med vintervita rosor och krispig grönska. Så blir nyårsfesten något alldeles extra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av våra vackra, ofta ärvda, klenoder i kristall, pressglas och silver står gömda i stängda skåp. Nyårs-afton är det bästa tillfället på året att damma av dina skatter och låta dem glittra och glimma på festbordet. Genom konstrasten till omgivningen, här en lada med rustika väggar, slitet plankgolv och rostiga redskap, framhävs de vackra föremålen.

Tillsammans med levande ljus riktigt lyser de upp den annars mörka och kalla miljön. Nu har kanske inte så många tillgång till en lada, men gamla, rostiga prylar och vackra brädor går att få tag på. Det kan räcka med att luta ett antal nötta golvplankor mot väggen.

Se även: Blomstrande julrosor - under hela vinternBrand logo
Se även: Blomstrande julrosor - under hela vintern

I sällskap av uttjänta redskap och huggkubbar blir det ett spännande möte med det glittriga och välstrukna.

Annons

Dekoration i mitten av bordet

Mitt på bordet står en praktfull blomsterdekoration. Skålen på fot är i pressglas och aluminium, ett arvegods från mormor. Mitt i krukan placerades vattenmättad stickmassa. En planta småbladig glanspilea, Pilea depressa, delades och placerades ytterst så att rankorna kan hänga ner över kanten. Snitta rosor och eukalyptuskvistar, finns att köpa styckvis i blomsterhandeln, stick ner i stickmassan så att hela blocket täcks.

Bordsdekorationer på vinterfest.
Sirlig elegans på festbordet.

Blommor på nyårsbordet skapar stämning

Med ett par buketter vita rosor, några amaryllis på snitt, några gröna kvistar och lite gräs tillsammans med några krukväxter kommer du långt. För dig som vill slå på stort bjuder vi också på några festbuketter. Idag är det nyårsafton, imorgon börjar en ny resa till ett nytt år, mot ljus, värme och så småningom vårlig grönska.

Annons
Dukning på vinterfest.
Dukat för vinterfest!

Linneduk som fyndats på loppis

Vi dukar med ärvda kristallglas, bordssilver och porslin på loppisfyndad linneduk. Blomarrangemangen är enkla i skålar av silver och glas som för tankarna till gnistrande snö. I bakgrunden ståtar härliga vita amaryllis i en vas tillsammans med dekorationsgräs. På den grova hyllan står en rejäl lykta och spegelbilden av blockljusens lågor dansar i silverbrickorna.

Alltid grönt hemma - ta rankor från murgröna

En bra idé är att alltid ha några krukväxter som kan skattas på sin grönska. Murgrönan sträcker ständigt ut långa användbara rankor och echeveria och taklök skickar ut rotskott så att du snart har fler småplantor. På så vis finns alltid en bas till bordsdekorationer.

Annons

Kombinera olika sorters blad -m jobba med kontraster

Du kan använda många olika sorters gröna växter – tricket är att kombinera växter med blad i olika gröna nyanser och med kontrasterande former.

Tips för lyxig nyårsafton

Plocka fram de fina sakerna du har – det blir väl aldrig ett mer perfekt tillfälle än just nyårsafton!

Dukning med loppisfynd.
Som både undertallrik och assiett har vi använt pressglastallrikar, den stora är egentligen ett kakfat. Ärvd porslinstallrik Tärnan med blågrön dekor från Göteborgs porslinsfabrik, bestick i nysilver och glittrande kristallglas. Fin detalj när varje gäst fått ett eget saltkar, med tillhörande sked.
Dukning till nyår.
Istället för sås! Mitt i den silverglänsande såssnipan har vi placerat vattenmättad stickmassa och stuckit ner vita rosor och rankor av murgröna. Några rosetter av echeveria har fästs med stora nålar.
Annons

Mixa rustikt och elegant i dukningen

Dukningen är en härlig blandning av rustikt och elegant. Skriv gästernas namn på en bit björknäver och fäst på linneservetten med en slinga murgröna, och en bit grovt snöre. Tänk på att inte plocka näver från levande träd, finns att köpa i hobbybutiker.

Vita rosor.
Den vackra saxen är enbart dekoration. Snitta dina rosor med en vass kniv så att stjälkarna och porerna inte kläms ihop.

Så håller rosorna längre

  • Välj rosor som är på väg att slå ut. Små och hårda knoppar klarar inte alltid att bryta fram. Be butiken att packa dem med lite vatten, så klarar de sig bättre.
  • Snitta om rosorna med ett långt diagonalt snitt innan du ställer dem i vatten. Kläm inte ihop stjälken när den snittas, använd en vass och ren kniv istället för en sax.
  • Om du har fått med en påse näring till din bukett, häll pulvret i vattnet.
  • Nya rön säger att rosor helst vill ha kallt vatten. Byt vatten varje dag så ökar du rosornas livslängd.
  • Rosor är bakteriekänsliga. Använd alltid rent vatten i en ren vas – plocka bort blad som hamnar under vattenytan. När du byter vatten kan du också passa på att diska ur vasen en extra gång.
  • Rosor håller längre om de får stå svalt. Ställ dem på en veranda, i källaren eller till och med i kylen över natten.
Minigran i glaskruka.
Gran efter jul. Minigranar är jättefina och till jul ses de i kruka, ofta lite pyntade. Små granar är också dekorativa med bara rötter i glasburk med vatten, snyggt till en rustik nyårsfest. Skölj bort all jord från roten, placera granen i burken. Med några glasprismor på botten får granen lite stadga och det glittrar lite extra.
Annons
Dekorationer på vinterfest.
Trä och glitter. På ett trevåningsfat i äkta silver glittrar och glimmar det av silver- och guldfärgade godsaker. Sötsakerna ligger mjukt på en bädd av färsk mossa – enkelt, billigt och snyggt! Lagom kyld champagne står på vänt till tolvslaget. Den stora femarmade golvljusstaken har pyntats med ljusmanschetter i glas med hängande prismor. Spännande möte med glitter till den gamla, slitna hyvelbänken!
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julen
Annons
Annons