Odla ätbart hela vintern – groddar och skott

Groddar och skott går bra att odla inomhus.
Vill du äta hemodlade vitaminer året om? Sätt igång med att odla små gröna blad och krispiga groddar i ditt kök – lätt, gott och alltid nära tillhands!

Att odla groddar är härligt enkelt – du behöver varken ljus eller jord, det räcker med frön, fukt och en lämplig behållare. Du kan använda en helt vanlig glasburk eller särskilda groddburkar. Efter bara några dagar har fröna grott och skickat ut en ”svans”, och då är groddarna klara att äta. Några bra frön att grodda är alfalfa, gröna linser, mungbönor och gärna rödbetsfrön, inte minst för färgens skull!

odla groddar och skott inomhus.

Foto: Nelson garden och Marie Kasimir

Det är också trevligt att odla mikrogrönt, ätliga småblad av alla möjliga sorter. De fräscha gröna skotten ger härlig primörkänsla på en omelett, en macka eller i salladen! Småbladen behöver ljus så odla dem gärna i en smal låda eller krukor på fönsterbrädan. Fröna sås i jord, men eftersom växterna inte ska bli så stora räcker det med ganska lite jord.

Då är det dags att skörda

När bladen vuxit upp till 5–7 cm höjd är det redan dags att skörda. Prova gärna att odla skott av solros, rädisa, ärter och olika typer av asiatiska bladgrönsaker. Klassikern smörgåskrasse kräver inte ens jord, de fröna kan med gott resultat sås på fuktigt hushållspapper.

Vill du odla större ätliga plantor inomhus vintertid krävs i allmänhet extra belysning för att det ska bli någon egentlig skörd.

Visste du att groddar och mikrogrönt ofta innehåller mer än dubbelt så mycket näringsämnen som vuxna blad från samma växt.

Läs också: Så odlar du amaryllis till jul