Odla inne under vintern – 7 oväntade växter

Sju roliga livsmedel du kan odla inomhus i vinter!
Att odla ätbara växter inomhus under hela vintern behöver inte vara en konst. Allt du behöver är en lampa! Sen är du redo att sätta tänderna i betydligt mer spännande grödor är tomat, ärtskott och groddar – året runt.

Kliar det i dina gröna fingrar också på vintern? Du är inte ensam! Då är det skönt att veta att du bara är en lampa och några frön bort från att ha en prunkande odling mitt i ditt hus eller lägenhet.

Du behöver heller inte hålla dig till vanliga sorter som tomatplanta, ärtskott eller groddar. Varför inte testa nya växter som källfräne, trädgårdsportlak eller pak choi?

Odla inomhus med lampa

För att växterna ska klara sig under det mörka halvåret behövs ordentlig belysning. Lamporna behöver lysa 12-16 timmar per dag, men undvik de som blir varma, skriver tidningen Land. 60-200 watt per kvadratmeter är bra att sikta på för dina lysrör. Använder du LED går det utmärkt med 30W per kvadratmeter.

Det finns färdiga ljusramper, men det är också relativt lätt att göra det här själv.

7 otippade grönsaker och växter att odla inomhus på vintern

Källfräne

Källfräkne, eller vattenkrasse, passar utmärkt i en hälsosam sallad.

Foto: IBL Bildbyrå

Källfräne, eller vattenkrasse som den också kallas, är en lättodlad och god vattenväxt. Den är rik på C-vitamin och har en distinkt smak av rättika, peppar och senap. Den passar utmärkt till grillat kött, i sallader och som smörgåspålägg.

Källfräne går kanon att odla i kruka, men var noga med att jorden är ordentligt fuktig hela tiden. Du kan skörda skotten när de är ungefär 4-5 centimeter hög.

Bondböna

Bondbönas späda skott går perfekt att odla hemma under vintern.

Foto: IBL Bildbyrå

Bondbönan är så mycket mer än just sina bönor. De späda skotten och bladen är hur krispiga som helst och väldigt goda. De är perfekta till fisk och kött, men passar också bra på smörgåsen eller att fräsa i stekpannan som de är.

Innan du sår fröna gör du bäst i att blötlägga dem. Tills skotten har börjat gro står de bäst svalt. Skörda när skotten är ungefär 5-10 centimeter långa.

Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!
2:33

Efter reklamen: Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!

(2:33)

Pak choi (Brassica rapa)

Pak choi går utmärkt att odla hemma under vintern i lampans ljus.

Foto: IBL Bildbyrå

Pak choi är en kålsort som är nära släkt med kinakålen. Den går alldeles utmärkt att odla i kruka inomhus, och skördas med fördel när bladen är små.

Pak choi ingår ofta i asiatisk matlagning och är mild i smaken. Förutom i sallader, woker och grytor är pak choi underbart god alldeles ensam, fräst i sesamolja med vitlök, sesamfrön och en skvätt soja.

Rädisa

Odla rädisor inomhus hela vintern.

Foto: IBL Bildbyrå

Det här är en riktigt kvickväxt planta – åtminstone när det handlar om att få upp späda blad. Om du väntar på de läckra rädisorna under vinterhalvåret inomhus, kan du ibland få vänta länge. Men det gör inget! Bladen i sig är perfekta att strö över en sallad.

Trädgårdsportlak

Trädgårdsportlak odlar du med fördel inomhus hemma under vintern.

Foto: IBL Bildbyrå

Trädgårdsportlak är en riktigt gammal växt som odlades redan på medeltiden. Bladen har en milt syrlig smak som är gott i till exempel soppa. En stort plus är att trädgårdsportlaken är rik på omega 3-fettsyror och E-vitamin.

Det är viktigt att tänka på att växten ska sås ytligt. Lämna några blad när du skördar så kommer det snabbare nya.

Dill

Odla dill hemma under vinter.

Foto: IBL Bildbyrå

Nu behöver du inte längre handla färsk dill i butiken under vintern! Istället kan den få gro själv hemma hos dig. Använd de dillfrön du har fått över från förra säsongen och så dem på en fuktig jord i kruka. Vad vore en hel vinter utan en stor laddning dillkött?

Sötflockel

Sötflockel, eller Stevia, går fint att odla inomhus under vintern.

Foto: IBL Bildbyrå

Sötflockel kallas ofta Stevia och används som sötningsmedel då den kan vara 30 gånger sötare än socker. Den används bland annat till att söta såser, efterrätter, lemonad, te och drinkar.

Du planterar sötflockeln genom att försiktigt trycka till fröna så att de får jordkontakt. Plantorna ska vattnas sparsamt under vintern och bladen bör skördas när de är över två decimeter. Häng dem sen upp och ner för att torka.

Källa: Land, Allers, Spisa,

Läs också:

4 fruktträd att odla inomhus och vad du behöver tänka på