3 vanliga misstag när vi odlar örter och plantor hemma i fönstret

Basilka, koriander och andra kryddor står i köksfönstret vid vasken.

Foto: TT

Odlar du örter och plantor hemma i fönstret men får inte riktigt till det? Då kanske du gör något av de här vanliga misstagen?

Har du också drömt om att odla ätbara saker i ditt fönster så du har en liten trädgård hemma i köket? Örter eller början på plantor som du sedan kan plantera ut? Men får inte riktigt till det?

Då kanske du gör något av de här felen som växtexperten Joyce Mast menar är de allra vanligaste. Till Well and good säger hon att det här är det viktigaste att tänka på innan du börjar odla din egen lilla fönsterträdgård.

Se också: Så torkar du kryddor hemma

4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma
1:00

Efter reklamen: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

(1:00)

Slå på ljud

1 Vi väljer helt fel fönster

Många plantor, som rosmarin och koriander till exempel, trivs inte i för mörka fönster. Örter behöver ofta mycket ljus för att kunna gro ordentligt.

Men direkt solljus brukar inte heller vara optimalt för annat än suckulenter och kaktusar.

Välj ett fönster med lagom mycket ljus och där det inte blir för varmt. Är det ett hett ställe kan det vara bra att försöka flytta plantorna en bit ifrån själva rutan eller hänga upp något för fönstret som släpper in ljus men dämpar värmen från strålarna.

2 Vi väljer fel typ av plantor

Det är inte alla plantor som trivs i fönster. Speciellt inte i direkt solljus. Har du redan investerat i sådana plantor så flytta dem en bit från fönstret till att börja med eller hitta ett annat fönster.

Men det bästa är förstås att välja plantor som trivs i fönster från första början, och som har förutsättningar för att gro bra där.

3 Vi glömmer att byta plats för plantorna

Ljuset förändras ganska mycket beroende på vilken årstid vi är i. Därför kan vi antingen behöva byta fönster, så växterna får mer eller mindre ljus någon annanstans, eller anpassa fönstret efter säsong.

Det kan till exempel vara att sätta upp ett skydd mot de varmaste strålarna på sommaren, eller förstärka med en växtlampa när det är mörkare.

Vintertid kan man också behöva se över så att det inte drar för mycket kall luft runt plantorna.

Källa: Well+good Foto: TT