Njut av härlig ramslök

En kvinna plockar ramslök i skogen.

Där ramslöken trivs växer den i stora, gröna, täta mattor som doftar lök.

Foto: Kerstin Holmberg, Karen Elise och Lars Lindberg

Ramslök är en fantastiskt god och användbar grönsak. I april-juni växer den vilt i stora gröna mattor där den trivs. Den som har lyckan att hitta en plats där ramslöken växer kan plocka och njuta av den. Du kan också prova att odla växten i din trädgård.

Ramslöken är som godast i april-maj innan den blommar med vita blommor. Växten smakar bra när den blommar också och de vita stjärnlika blommorna är vackra att lägga på sallader och strö över olika rätter.

Se också: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas

Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas
3:54

Efter reklamen: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas

(3:54)

Slå på ljud

Blommorna ger härlig löksmak precis som de gröna bladen. Smaken är lite som en blandning av gräslök och vitlök. Ramslök är god i sallader, kryddsmör, soppor och pesto bland annat. Den rappar smak om den värms upp så tillsätt löken mot slutet av tillagningen i varma rätter.

Så ser du skillnad på ramslök och giftig liljekonvalj

Växten är inte helt vanlig, men där den trivs breder den ut sig i stora, täta, gröna mattor. Ramslöksbladen liknar de giftiga liljekonvaljbladen. Men om du gnuggar den mellan fingrarna och det doftar lök är det ramslök du hittat.

Blommande ramslök.

Ramslökens vackra stjärnlika blommor är goda att lägga på en sallad eller som dekoration och smaksättare på många rätter.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Ramslök är fridlyst i Blekinge

Du kan hitta den i lundar med fuktig och mullrik jord från Skåne till Uppland. Den växer ungefär lika långt norrut som eken. Det är fritt fram att plocka ramslök överallt förutom i Blekinge, där den är fridlyst.

Plocka inte hem för mycket åt gången, ramslök vissnar fort. Du kan frysa in det du inte använder men växten är alltid godast färsk.

Du kan odla ramslök

Ramslök innan blomning.

Ramslöken är godast innan den blommar. Så passa på att plocka den tidigt på säsongen.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Har du inte lyckan att veta var du kan plocka ramslök eller vill njuta av den på nära håll så kan du prova att odla den i din trädgård, växten är både vacker och god. Det går att odla ramslök minst upp till zon 6.

Så lyckas du med att odla ramslök

  • Bästa sättet att starta sin odling är att köpa plantor eller lökar. Den är svår att så. Ibland kan man hitta plantor i grönsaksdisken på våren. Prova att plantera ut dem.
  • Lökarna ska helst sättas ut tidigt på våren eller på hösten. Ramslök trivs i fuktig jord som är väldränerad. För kompakt jord kan göra att lökarna ruttnar. Jorden ska vara näringsrik och kalkhaltig. Blanda kalk i jorden när du planterar. Sätt lökarna tio centimeter djupt.
  • Ramslök växer långsamt så skörda inte för mycket första året.

Recept med ramslök

Sparrisklämma med ramslökspesto.

Foto: Pontus Ferneman

  • Sparrisklämma med avokado och ramslökspesto

Här hittar du receptet, inklusive hur du gör din egen ramslökspesto.

  • Grön och vit sparris med ramslökssmör
Vit och grön sparris med ramslökssmör.

Foto: Pontus Ferneman

Här hittar du receptet, inklusive hur du gör ramslökssmör.

Kall gurksoppa med räkor i ramslök.

Foto: Jesper Arvidsson

  • Kall gurksoppa med räkor i ramslök

Här hittar du receptet.