Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Odla spenat året om

16 mar, 2022 
Anette Brunsell
Små, mjälla spenatblad, så kallade babyleaves på ett fat.
De unga, små, mjälla bladen, babyleaves, kan plockas kontinuerligt i början. När plantan blir större blir bladen också grövre.
Det kan låta för bra för att vara sant, men det finns både ettårig och flerårig spenat, spenat som självsår sig och spenat att odla som krukväxt. På enkelt sätt går det att ha eget bladgrönt året om!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många har kanske fortfarande skolbespisningens stabbiga spenatsåser i minnet eller råkat ut för beska puckar i påsar från mataffärens frysdiskar. Men färska spenatblad är något helt annat – nyskördat är alltid godast!

Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

Med spenat är det möjligt att utan särskild ansträngning ha eget bladgrönt året runt utan växttunnlar, växthus och extra belysning. Att ha närhet till maten, och kunna anpassa måltiderna efter vad det för tillfället finns mycket av, har sina poänger och gröna blad är väldigt användbara.

Läs mer och beställ magasinet här

Tänk spröda, mumsiga babyleaves i en fräsch vårsallad eller på smörgåsen mitt i vintern. Bladen kan användas i soppor, stuvningar, pesto, smoothie, lasagne och all möjlig matlagning.

Annons

Det finns många spenatsorter. De är inte alltid släkt, men dess förträfflighet är densamma. Här presenterar vi några olika goda, vackra och lättodlade sorter.

Nyzeeländsk spenat med lite tjockare blad.
Nyzeeländsk spenat med lite tjockare blad.

Nyzeeländsk spenat älskar värme

Nyzeeländsk spenat, Tetragonia tetragonoides, tillhör familjen isörtsväxter med hjärtformiga iskristallglittrande blad, som är lite tjockare än vanliga.

Med härstamning från Australien och Nya Zeeland gillar den värme och bildar frodiga buskar mitt i sommaren och långt in på hösten. Den tar upp stafettpinnen när den vanliga spenaten gett upp och är god hela sommaren även under blomning.

Förkultivera spenat inomhus

Blommorna är så små och oansenliga att de knappt syns och plantorna frösår sig med lite tur utan att du märker det. Väntar du med att gräva där de växte i fjol kan det komma någon självsådd planta som är lätt att flytta till önskad plats. Annars är det enklaste sättet att förkultivera den nyzeeländska spenaten inomhus och sätta ut plantorna efterhand som det blir utrymme ledigt i köksträdgården.

Spenatskräppa med stora blad.
Spenatskräppan är lätt syrlig.

Spenatskräppa – en tålig perenn

Spenatskräppan, Rumex patientia, kallas även romersk spenat. Den tillhör familjen slideväxter och är släkt med både ängssyran och den vackra blodskräppan.

Annons

Detta är en extremt tålig bladgrönsak, en perenn som går att skörda av hela året så länge jorden inte är frusen. Ordet patientia i det vetenskapliga namnet betyder tålamod, och spenatskräppan är både tålig, snabbväxande och levererar mängder av ganska spröda blad som kan användas till dolmar eller ätas färska.

Skörda spenat under hela säsongen

Även de kraftiga bladstjälkarna är goda och smakar som en blandning av rabarber och selleri. En etablerad planta klarar att skördas hårt hela säsongen, men är godast fram till midsommar och under hösten. Mitt i sommaren skjuter spenatskräppan iväg en blomställning som kan bli upp till tre meter hög. För att undvika spontansådder rekommenderas att blomställningen tas bort innan den hinner gå i frö.

Sök efter plantor på Tradera och sociala medier

Spenatskräppan mår bäst i full sol och lätt fuktig, mullrik jord. När den fått några år på nacken klarar den uttorkning bra eftersom den får en kraftig pålrot. Den förökas genom frö eller delning av rot. Tyvärr förekommer den inte i den kommersiella handeln utan man får leta efter plantor i grupper på sociala medier, Tradera och liknande. Innehåller oxalsyra.

Malabarspenat med purpurfärgade stjälkar i krukor.
Den röda malabarspenaten med purpurfärgade stjälkar är riktigt vacker som krukväxt.

Malabarspenaten trivs fint på fönsterbänken

Malabarspenat, Basella alba, ’Rubra’, är en värmeälskande och törstig slingerväxt med ganska tjocka blad.

Annons

Bladen, som har lätt jordig smak, används färska eller tillagade som vanlig spenat. Antingen tar du ett eller ett par lagom stora blad och använder på ostsmörgåsen eller så klipper du ner en hel ranka om det behövs mycket blad. Då buskar plantan till sig fint och ny bladtillväxt gynnas.

Rankorna kommer ändå att bli långa och kan klä in ett fönster eller viras runt en ståltrådsstomme. De intensivt röda stjälkarna gör att den har ett odlingsvärde även som prydnadsväxt.

Beskärning ger buskigare spenatplanta

Plantorna anges som ettåriga hos fröfirmorna och kan odlas utomhus i varmt, soligt läge. Inomhus håller sig malabarspenaten bra som krukväxt ett par säsonger och buskar sig fint vid beskärning.

Eftersom plantan växer fort, går det åt mycket vatten och näring. Det behövs också flera omplanteringar till större kruka på en säsong.

Efter hand bildas rosa blomklasar som snart övergår i starkt blåfärgande bär. De är ätliga, men har en stor kärna och bör plockas bort från plantan så de inte faller av och ger färgfläckar. Bären går att spara till eget utsäde.

Annons

Vit malabarspenat har mildare smak

En vit variant, malabarspenat ’Alba’, har en mild, neutral smak vilket många uppskattar. Den odlas på samma sätt som röd malabarspenat, men är lite trögare att föröka från frö, så toppsticklingar kan vara ett säkrare sätt. Det gör också att den blir lite svårare att få tag på och bästa tipset är att söka i växtgrupper på sociala medier, Tradera och liknande.

Vit och röd malabarspenat kan korsa sig om de odlas nära varandra och resultatet blir plantor med rosa stjälkar.

Klättrande spenat med långa rankor mot ett växtstöd.
Varför inte en klättrande spenat med långa rankor?

Klättrande rankspenat är också till prydnad

Rankspenat, Hablitzia tamnoides, tillhör familjen amarantväxter och räknas som en kulturväxt. Den odlas både till mat och som prydnad. Den är perenn och kan hinna med att få tre, fyra meter långa rankor på en säsong om den inte beskärs.

Annons

Redan på vårvintern kan röda, vackra skott dyka upp ur snön. Skotten övergår till grönt när värmen kommer. Blad och skott används som vanlig spenat och är godast fram till midsommar. Sedan klipps plantan ner och får växa upp igen. Rankspenaten mår bäst i fuktighetshållande näringsrik jord och i sol till halvskugga.

Lättodlad med frön som stratifieras

Den är lättodlad, tacksam och härdig i större delen av landet. Förökas genom frö som stratifieras.

Klassisk bladspenat på ett fat.
Klassisk bladspenat.

Snabbväxande mållaväxt

Den vanliga spenaten, Spinacia oleracea, tillhör mållaväxterna och förekommer i många olika namnsorter som har det gemensamt att de är ettåriga, växer snabbt och gror redan vid +4 grader i jorden. Det gör att fröna lämpar sig väl för sådd under både höst, vinter och vår och skördas fram till blomning.

Annons

Så lite tätare – skörda babyleaves

Du kan välja att så något tätare än vad som anges på fröpåsen för att skörda spenaten som babyleaves, eller så glest och låta plantorna bli stora och frodiga. Det senare är det bästa alternativet om du vill frysa in överskott av spenatblad. Spenat trivs bäst i fuktig, mullrik jord med något högre pH-värde, samt i sol till halvskugga. Gödslas bäst med brunnen stallgödsel eller kogödsel eftersom växten lätt bildar nitrit, vilket gynnas av guldvatten, färskt gräsklipp och annan kväverik gödsel.

Leta efter trögblommande sorter

Om plantorna får torka ut eller har det för varmt går de lätt i blom, men här skiljer det mellan sorterna. Leta efter sorter som är så kallat trögblommande. Det brukar anges i beskrivningen.

Tips: Så i rätt tid!

Sår du vanlig spenat under sommaren kommer den att växa fortare än du hinner med och börjar blomma mer eller mindre direkt. Fel tid för sådd alltså! Men det kan skilja lite mellan de olika namnsorterna, så följ de såperioder som anges på fröpåsen.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons