John Taylor: Roliga överraskningar finns i alla trädgårdar

John Taylor

Att pumpaplantan skulle krypa upp 1,8 meter och börja växa längs ligusterhäckens topp var en överraskning för John Taylor.

Foto: TT/John Taylor

Det finns mycket att ­glädjas över i trädgårdarna om man håller ögonen öppna. Även den mest rutinerade trädgårdsmästare kan bli överraskad. Man kan till och med få sig ett litet skratt – det är inte så dumt, skriver John Taylor i sin krönika.

Nyss tillbaka från ett tufft tandläkarbesök (ett litet hål bara) gick jag runt hela koloniområdet för att försöka tänka bort bedövningen som satt kvar. Trädgårdarna är alla vackra på sina sätt. Enstaka äpplen och päron hänger kvar eller förmultnar i gräsmattor och rabatt. Buskar, perenner och grönsaksland är höstrufsiga men det är ändå fullt med fåglar och annat liv.

Jag stannar för att prata med en kvinna och lägger märke till att hon har ett meterhögt hästkastanjeträd i rabatten. Hon berättar att hon klipper ner det varje år och tar in kvistar med de fina svullna knopparna för att ha i vas under våren.

Se även: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott
1:12

Efter reklamen: Se även: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

(1:12)

Slå på ljud
Ligusterhäck.

Johns pumpaplanta tar häcken till hjälp. Det roar både honom och förbipasserande.

Foto: John Taylor

Småländsk gärdsgård och anueller

Hon säger till mig att jag gärna får plocka hennes dotters äpplen två hus bort – kul nu under mustningssäsongen. Jag tackar och går vidare. Jag fortsätter och ser att någon har satt upp en småländsk gärdsgård i trädgården med perenner och annueller framför. Det är inte så vanligt här nere i Skåne och staketet ändrar hela trädgårdskänslan till något exotiskt. Andra trädgårdar har små statyer av gåsapågen med sina gäss eller vindmöllor som snurrar. Jag ser till och med Helan och Halvan i trä sittandes på en bänk under ett fönster.

Gladiolus och dahlia överlevde

Överallt i området lägger jag märke till saker som gör mig glad. Växter, skulpturer, nygrävda bäddar och snickeriprojekt stora som små. Har jag något roligt själv då? Kanske det. Att både gladiolus och dahlia som jag inte tog in förra vintern överlevde och blommade fint i några månader var döroligt. Att ampeln med kärlekspelargon och surfinia lyste i flera månader var också kul.

Oväntat snygg begonia

Att begonian med knallorange blomning skulle vara så snygg hade jag ingen aning om, och skrattar lite åt det. Sedan finns det roliga saker som händer nästan av en slump.

Pumpan växte över häcken

Att vår pumpaplanta skulle täcka komposthögen var ingen överraskning. Men att den skulle krypa upp 1,8 meter och börja växa längs ligusterhäckens topp mär utan tvekan det roligaste för mig i år. Jag gick ut varje dag och klippte av blommor och skott för att försöka få den att bli så lång som möjligt. Närsomhelst under dagen när folk promenerade förbi hördes lite skratt och förvånade kommentarer, och det var fint.

Katsura.

Årets höjdpunkt: doften av pepparkaka från katsura, Cercidiphyllum japonicum,

Foto: Shutterstock

Träd med pepparkaksdoft

Jag känner doften av pepparkakor, vänder mig om och ser kakträdet katsura, Cercidiphyllum japonicum, vars löv utsöndrar doften jag älskar så mycket.”