Paradisträd som tappar blad och bli gula

Många krukväxter reagerar med bladfall när de flyttas ut. Så här tar du hand om paradisträd.

Skötselråd paradisträd:

Fråga:

Jag har två gamla paradisträd som jag planterade om för ca fem år sedan. Tror de är 15 år. De har står nu ute på sommaren med mycket sol efter kl två. Nu har det hänt något. Bladen rasar av och är lite gula. Vissa med svart fläck men bladen är fortfarande tjocka. Vad gör jag? Har varit väldigt sparsam med vattning.

Svar:Den vanligaste förklaringen till bladfall när det gäller suckulenter, som paradisträd, är övervattning. Men eftersom du skriver att du varit sparsam är det ju troligen inte skälet. Å andra sidan, står de under bar himmel kan kraftiga regnskurar ställa till med syrebrist och bladfall på ganska kort tid.Steg-för-steg: Flytta ett träd till ny platsLäs mer

Träd kan reagera på flytt

Jag tror att träden reagerat på flyttningen och inte riktigt härdats ordentligt. Solljuset är skarpt även om temperaturen är sval. Den kalla sommaren med framför allt kalla nätter är också en stor omställningen när man kommer direkt från stugvären. De repar sig säkert snart. Det är varken ovanligt eller ofarligt att växter tappar blad, det är ett sätt att hantera omställningar och att sedan föryngras.

Kan vara korksjuka

Men OM bladfallet förvärras ska du kika närmare på bladen. Om de har många små, hårda mörka fläckar har de drabbats av korksjuka. Det drabbar lite äldre blad, av främst hängpelargon, men också andra växtslag.

Förklaringen till korksjuka är två olika fenomen.Angrepp av parasiter, som trips eller kvalster. De har då orsakat små sår i bladet. När bladvävnaden försöker läka bildas denna ärrvävnad, som en korkaktig beläggning. Både äldre och yngre vävnader drabbas. Plocka bort skadade blad och/eller försök torka bort angriparna med en trasa, fuktad med ättika.Kan man gräva upp och flytta ett träd?Läs mer

Klimatet spelar roll

Det kan också bero på klimatet. Om luften håller hög luftfuktighet (vanligt i växthus) samtidigt som jorden också är mycket fuktig och ljuset svagt (vår, sensommar och höst) blir vattentrycket i växten för högt och vävnaden spricker. Det är alltså ingen riktigt skjuts i plantan. Flyttas växten till torrare förhållanden mår växten genast bra igen.