Påsk: Plantera både ute och inne i kruka

Till vänster: Påskblommor planterade på en stol som gjorts om till en piedestal. Till höger: Väldoftande påskkrans.

Foto: Anna Jeppsson

När vårsolens strålar kittlar oss vaknar blomsterglädjen och vi tar gärna ut svängarna. Både stora och små blommor liksom det skira gröna platsar i våra krukor. En och annan påskkyckling och vackra fjädrar finns det så klart också plats för!

Påskens sötaste plantering

Karlbergare planterad med rosmarin med söta små kycklingar på band.

Foto: Anna Jeppsson

Vi planterade en karlbergare tillsammans med en liten rosmarin i en klassisk gammal orange gryta från Skeppshult. Påskens gulligaste kycklingar piggar upp där de hänger i bladverket. Skötseln av en karlbergare är väldigt lätt.

Vårens vackraste krukväxter till fönsterkarmen

Se också: Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgård

Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgård
0:49

Efter reklamen: Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgård

(0:49)

Slå på ljud

Den är väldigt tacksam och växer nästan som ogräs. Vill vattnas ganska rejält och kanske gödslas ibland. Eftersom den växer så mycket kan den behöva friseras då och då. Sticklingarna kan lätt rotas i vatten. Perfekt nybörjarväxt!

Pärlhyacint ger påskkänsla

Pärlhyacinter i en antik låda till påsk.

Foto: Anna Jeppsson

Vita och blå pärlhyacinter planterade i en antik trälåda ger mycket vårkänsla.

Pärlor i krukan är vackert till påsk.

Foto: Anna Jeppsson

Testa att strö ut pärlor i olika blå nyanser i den mörka jorden och linda ett pärlband runt växterna som en festlig detalj.

Gör en piedestal av en gammal stol

Påskblommor planterade på en piedestal byggd av en gammal stol.

Foto: Anna Jeppsson

En gammal stol utan sits har förvandlats till en vacker piedestal. I förrådet fanns en rostig bunke med rätt mått för hålet där sitsen suttit. Båda målades med svart, halvblank fönsterfärg för utomhusbruk. Stolsryggen med fina, svarvade detaljer fungerar utmärkt som växtstöd.

Arrangemanget innehåller påsklilja, slideranka, gul primula, småblommig lila pensé och rosa pensépelargon. Utanför dörren står en vit kamelia och luftar sig.

Gör en doftande dörrkrans i vår

En väldoftande vårkrans till dörren.

Foto: Anna Jeppsson

Den bruna sisalkransen är dekorerad med lavendel, rosmarin och fina fjädrar. Minikrukor med vaktelägg i den gröna, mjuka växtligheten ger en fin påskkänsla.

Plantera viol i luftkruka

Viol planterad i luftkruka med hål.

Foto: Anna Jeppsson

Hängande glaskulor med öppning har blivit omåttligt populära de senaste åren och finns nu i en mängd olika storlekar och former. De är som små tittskåp och variationsmöjligheterna är oändliga. Lila glaskross i botten och ett marmorerat porslinsägg lyfter fram färgen i den bedårande murgrönsviolen. En enkel och fin påskdekoration som hålls fuktig med en blomspruta. När påskhelgen är över mår blomman bra av att planteras utomhus när det är frostfritt.

Vårblommor på entrétrappan

Blommande påskkrukor på entrén.

Foto: Anna Jeppsson

Påskfint på trappan med samplanteringar i gamla gjutjärnsgrytor. Gula krysantemum och ranunkel i härlig kontrast till limegrön sedum 'Lemon Balls' och djupt vinröd krysantemum. Påskkänslan förstärks av de vackra roskvistarna i samma färgtoner och det lekfulla fågelboet mitt i grönskan. Det är enkelt att göra av surrad björkkvist. Lav täcker det lilla av jorden som syns och där ligger en av dekorationsfåglarna mjukt.