Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Plantera alliums – så lyckas du!

23 feb, 2023 
Anni Jähde, Karen Elise & H Lars Lindberg
Rysslöken.
Rysslöken, Allium angulosum, ’Summer Beauty’ är bland de sista på sommaren att blomma. Ljuslila med en höjd på 30–50 cm.
Försommaren är alliums högtid – men släktet är stort och bjuder på stor variation i både blomtid och utseende. Botanisera bland arter och sorter och upptäck nya favoriter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alliumsläktet, Allium, är verkligen fantastiskt med många vackra, färgrika, skulpturala och en del lätt bisarra medlemmar. Här finns högresta sorter som når upp till två meter, andra är nästan krypande mot marken.

Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbasBrand logo
Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbas

Släktet har omkring 700 arter som kan växa såväl i strandkanter som högt upp i bergen. Europa, Mellanöstern, Central-asien och Nordamerika är alliumens naturliga utbredning. I Sverige har vi 8–10 vilda arter där vi räknar in gräslök, ramslök, backlök och sandlök.

Annons

De flesta allium är lökväxter men några i släktet har i stället rhizomer. Det är generellt väldigt härdiga och lättodlade växter som vunnit stor popularitet i hela landet. Inte minst alla korsningar som tagits fram för att försköna våra rabatter. Det är egentligen bara att välja och vraka i utbudet, kanske satsa på en sort med stora lila eller vita blommor som kan sticka upp i perennrabatten, eller några små raringar att plantera i ett stenparti.

Torkad allium och frön.
Allium sprider sig ofta lätt, både med frö och med sidolökar.

Det som krävs för nästan alla arter är att jorden är väldränerad, gärna med en stor inblandning av sand, och många soltimmar. Några arter sticker dock av från det här och vill växa i lätt skugga och mullhaltig jord, bland andra guldlök, rysslök och ramslök. De är därför trevliga inslag i woodlandliknande miljöer.

Annons

Släktet har använts som matlök och i folkmedicin i minst tusen år. De första prydnadslökarna började dyka upp under 1600-talet. En del sorter har efter hand blivit uppgraderade, eller nedgraderade beroende på hur man ser det, till att endast användas som prydnadsväxter.

Bredbladig kantlök
Bredbladig kantlök, Allium senescens, kan, om än sällsynt, växa vilt i Sverige. Blommorna är ljuvt rosavita.

Alliumens ställning i trädgården kan kanske delvis förklara valet av Årets perenn 2021. Då lyftes nämligen den perenna trädgårdskantlöken, Allium, ’Millenium’. Den blommar mycket och länge och inte minst angenämt har den ett grönt frodigt bladverk som faktiskt inte gulnar och vissnar.

Annons

Planera innan du planterar

Köp många lökar

Allium gör sig bäst planterade i grupper, små eller stora. En och en med långa mellanrum ger ingen effekt.

Fint vintervärde

Fröställningarna är dekorativa och kan stå kvar långt in på vintern. Planterar därför allium så du ser dem även under vintern.

Tillräckligt för att plocka

Allium är hållbara i buketter, se därför till att ha så många att du kan plocka. De torra frö-ställningarna kan också användas i buketter eller solo i vas.

Lila blombollar är den vanligaste allium.
De stora lila blombollarna är de vanligaste allium vi har i våra trädgårdar. De kommer som en värdig avslutning på vårlöksperioden och det finns många namnsorter att välja mellan.

Enkel plantering, minimal skötsel

  • Allium ska planteras på hösten, liksom exempelvis tulpan och narciss.
  • En näringsrik, väldränerad sandblandad jord är idealiskt eftersom löken inte tål att stå i vattenhållande jord. Risken är annars att den ruttnar.
  • Gödsla varje vår med ett lager kompost eller kogödsel, gärna uppblandad med lite sand.
  • Allium kräver inte mycket vatten. Men vattna vid plantering så jorden sluter an till löken.
  • Se till att stötta höga sorter i god tid så stjälkarna inte knäcks vid blåst.
  • Planera så att andra växter kan dölja alliumens blad. De vissnar nämligen dessvärre tidigt, redan då blommorna börjar slå ut. Ta inte bort bladen, utan låt de vissna ner för att ge löken näring. Tänk bara på att omgivande växter inte ska bli så stora att de döljer alliumens blommor.
  • Har ditt alliumbestånd vuxit till sig mycket, gräv upp på hösten och dela sidolökarna åt. Arter som i stället för lök har rhizomer kan man också dela på. Plantera om i näringsrik jord och gödsla gärna med specialgödsel för lökväxter.
  • Allium kan också förökas med frö. Skörda fröna på hösten när de mognat. Antingen sår du dem i krukor och låter stå ute, eller myllar ner dem ytligt där du vill ha dem i rabatterna.

Avskys och älskas av djur

Även i områden där rådjur gör stor skada får allium stå orörda, troligen på grund av den starka doften. Däremot är allium bra pollinatörs-växter, och besöks flitigt av bin, humlor och fjärilar.

Annons

Olika sorter av allium

Berglök

Rosa berglök.

Berglök, Allium oreophilu, är liten och söt med stjärnformade blommor. 20–30 cm hög. Blommar vår och försommar.

Kvicklök

Rosa kvicklök.

Kvicklök, Allium roseum, fotograferad i spanska bergen. Högrest och vacker, upp till 50 cm hög. Även kallad rosa vitlök eller rosenlök. Blommar tidigt på sommaren.

Annons

Guldlök

Gul guldlök.

Guldlök, Allium moly. Börjar blomma vid midsommar och fortsätter länge. Bra till snitt. Sprider sig lätt. Sorten ’Jeannine’ blommar tidigare med större och mer upprätta stjälkar. Blir upp till 35 cm hög.

Fyrverkerilök

Fyrverkerilök.

Fyrverkerilök, Allium schubertii, är som ett minifyrverkeri med sitt karaktäristiska utseende. Speciell i rabatten, till snitt och inte minst torkad. 60 cm hög, blommar i juni–juli.

Annons

Klotlök

Klotlökar.

Klotlök, Allium sphaerocephalon, kallas populärt för trumpinnar. De upprätta stjälkarna kröns av äggformade blomhuvuden som först är gröna och sakta övergår till rosarött och mörkrött. Snygg till många perenner och rosor. Blommar vid midsommar och fortsätter länge. Sprider sig lätt. Cirka en meter hög.

Piplök

Vita piplökar.

Piplök, Allium fistulosum, är en populär matlök i Kina och Japan. I Sverige odlar vi den som salladslök men är lika trevlig som prydnadsväxt. God att klippa över maträtter och använda ungefär som gräslök. Blir cirka en meter hög och blommorna är vita.

Annons

Skogslök

Skogslök.

Skogslök, Allium scorodoprasum, ’Art’ är ganska ny som prydnadslök och väcker lite uppmärksamhet med sitt yviga utseende. Kan också ätas – blomma och lök smakar milt av vitlök. Blir 120 cm hög.

Annons