Plantera en buske – så här lyckas du

Plantera en buske – så här gör du!
Hösten har flera fördelar när det gäller plantering. Förutom att jorden är naturligt fuktig och du inte behöver vattna lika mycket som vår och sommar, hinner plantan etablera sig tills vintern kommer och är redo att börja växa ordentligt nästa vår.

För de norra delarna av Sverige är höstplantering inget att rekommendera eftersom vintern kommer snabbare.

Här planteras en buske, smällspirean ’Red Baron’. Följ alla stegen till en lyckad plantering!

3:27

Efter reklamen: Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

(3:27)

Slå på ljud

Så här planterar du en buske

1. Sänk krukan i en hink med vatten och låt den vara kvar tills jordklumpen är helt vattendränkt.

2. Sätt spaden i jorden! Ett tips vid plantering och grävning är att lägga ut en presenning intill och tillfälligt lägga jorden på den. Ibland måste man frakta bort jorden till en annan plats i trädgården, då kan man smidigt dra presenningen dit.

Tänk på!

Ett vanligt fel är att gräva ett för litet hål. Överdriv hellre! För en buske av den storlek vi planterar bör hålet vara minst 40 cm djupt och 60 cm brett. Är jorden kompakt och hård, luckra i botten så mycket du kan genom att till exempel hacka med spaden eller göra hål med en grep.

3. Fyll ungefär halva gropen med bra planteringsjord och tryck till lätt. Du kan vattna i hålet om det är en torr rabatt. Låt vattnet sjunka undan.

4. Ta av krukan från den vattenmättade jord- och rotklumpen.

5. Placera växten i hålet. Den ska planteras i jämnhöjd med omgivande mark. Ett bra trick är att lägga en pinne av något slag över hålet för att se att plantan hamnar rätt – det är svårare än man tror att få exakt planteringshöjd, ögonmåttet stämmer inte alltid.

6. Fyll på jord runt plantan och tryck till för att få bort stora luftrum. Rötterna ska ha kontakt med jorden, å andra sidan får jorden inte bli för kompakt eftersom rötterna måste få syre.

Slutligen: Vattna!

En buske behöver cirka 10 liter. Vattna igen när det sjunkit undan. Man kan göra en liten vall med jord runt planteringen så att inte vattnet rinner bort. Det kan särskilt behövas om du planterar i sluttande mark.