Plantera ett träd – och ge en fantastisk gåva

Två av träden John Taylor tipsar om.

Foto: TT

Träd och trender! Vår krönikör John Taylor älskar träd och tipsar om fem favoriter.

När jag var yngre var avverkning av skogen i främst Amazonas en stor nyhet – och en av anledningarna till att jag blev intresserad av ekologi, natur och trädgård. Jag kunde inte förstå att ett så stort naturområde kunde förstöras. Under min trädgårdskarriär har jag sett trädplantering som en av mina viktigaste uppgifter, och försöker se till att vackra och intressanta trädarter planteras.

Träd tar upp koldioxid och avger syre, de hindrar översvämningar och stödjer många andra arter. Träd gör våra hus svalare under sommaren och släpper igenom ljus och värme under vår och höst. Finns det något vackrare än att vila under ett träd och titta upp genom skira blad mot en ljusblå himmel?

Trädgårdstider – behind the scenes
1:36

Efter reklamen: Trädgårdstider – behind the scenes

(1:36)

Slå på ljud

Att plantera ett träd är att ge en gåva till dem som kommer efter oss. Det är en av de finaste gärningar vi människor kan göra.

Det är alltid trevligt att avsluta trädgårdssäsongen med att plantera ett nytt träd, gärna något lite ovanligt eller en ny sort. Här under är fem favoriter som inte blir alltför stora men som ändå är vackra året runt.

1. Pärlemorrönn, Sorbus vilmorinii

Pärlemorrönn

Pärlemorrönn.

Foto: TT

Har vackra flikiga blad, vita blommor och rosa bär. Får oftast fin höstfärg, 3–4 m. Zon 3–4.

2. Kinesträd, Koelreuteria paniculata

Kinesträd

Kinesträd.

Foto: TT

Vacker rund form med fina sågtandade blad och gula vippiga blommor som ger roliga frökapslar. Fin höstfärg, 5–7 m. Zon 1–2.

3. Japansk magnolia, Magnolia kobus

Japansk Magnolia

Japansk Magnolia.

Foto: TT

Alla magnolior är vackra men denna tuffing klarar lite mer än de flesta. Enkel i formen med vita blommor i maj. Fin höstfärg, 8–12 m. Zon 1–3.

4. Kinesisk toon, Toona sinensis (kallas även cigarrlådeträd)

Kinesisk Toon

Kinesisk Toon.

Foto: TT

Mycket ovanligt med oerhört vackra blad som skiftar från kopparfärgade till grönt och vidare till gult under hösten, 10–12 m. Zon 1–3.

5. Näsduksträd, Davidia involucrata

Näsduksträd

Näsduksträd.

Foto: TT

Det vackraste träd som finns för alla som har sett det. Högbladen ser ut som näsdukar under tre veckor i maj–juni. Fina runda fröer som sitter kvar på trädet långt in på vintern. 10–12 m. Zon 1.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare på Tjolöholms slott.