Plantera om krukväxterna – 4 steg för att lyckas

Stressa inte med omplanteringen av krukväxter. Planera och ta god tid på dig så blir det ett kul projekt som snart ger god utdelning.

Jorden:

Se vilka av dina växter som behöver omplantering och skaffa jord så att det räcker. Vanlig blomjord brukar räcka bra. En del växter har specialkrav, till exempel suckulenter och kaktusar som vill ha mer dränerande jord. Det finns specialjordar att köpa, men det går förstås lika bra att själv tillsätta grus, mull, lecakulor och liknande för att få en bra jord. Som vid all plantering är det viktigt att jorden inte är för kompakt så att det blir syrefattigt för rötterna.

När växtens rötter blivit för stora för krukan ska du omplantera.

Ta av krukan och inspektera, är det så här mycket rötter är det dags för omplantering i större kruka. Dra loss rötterna lite i botten. Foto: IBL Bildbyrå

Krukan:

Ska vara väl rengjord och en storlek större än den gamla, inte mer. En grundregel är att ha en, max två fingrar mellan kanten på den gamla och nya krukan. Krukan bör alltid ha avrinningshål.

Se också: Superknepet som får din orkidé att blomma igen och igen

Slå på ljud

Så här planterar du om krukväxter

1. Vattna de växter som ska planteras om, helst dagen innan så att de hinner bli vattenspända.

2. Ta av krukan från rotklumpen och rensa försiktigt bort överflödig jord. Använd en pinne för att komma åt mellan rötterna.

Med största försiktighet, ta bort gammal jord från rötterna.

Ta bort så mycket som möjligt av den gamla jorden innan omplantering. Foto: IBL Bildbyrå

3. Har krukan ett stort hål i botten bör man täppa till med exempelvis en krukskärva så att inte jord läcker ut men överskottsvatten kan sippra igenom.

4. Häll lite jord i botten på krukan. Sätt ner rotklumpen och fyll på med jord runt om och lite ovanpå. Lämna några centimeter upp till kanten så att det inte blir översvämning när du vattnar. Tryck till och vattna så jorden sätter sig. Fyll eventuellt på med mer jord om den sjunker mycket.7 krukväxter som inte behöver vattnas så oftaLäs mer

Av Anni Andreasson

Foto: TT/Shutterstock