Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Planteringsgudien som lär dig välja rätt växter

02 apr, 2017 
Allers redaktion
Så här ska du planera och tänka på plantskolan
Det är lätt att frestas att handla både det ena och det andra när man kommer till en plantskola. Men se upp! Det kan bli både fel och för mycket. Trädgårdsarkitekt Anette H Gårdhagen ger därför sina bästa tips för att lyckas – från plantskolan till rabatten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Köpa växter

Bestäm dig innan du åker till plantskolan

Vilka växter, vad ska du ha dem till, hur många? Gör en lista. Låt en punkt på inköpslistan vara spontanköp – men om du bara gör spontanköp riskerar du att komma hem med växer du inte har en aning om var du ska plantera.

Frestelserna är många när man kommer till plantskolan. Det är lätt att bara köpa det som blommar fint just när du är där. En bra idé är att komma till plantskolan vid olika tider på säsongen för att få inspiration.
Frestelserna är många när man kommer till plantskolan. Det är lätt att bara köpa det som blommar fint just när du är där. En bra idé är att komma till plantskolan vid olika tider på säsongen för att få inspiration. Foto: Eva Malmström

Titta på plantorna

Är de friska och fräscha i bladen? Har de ett bra grenverk? Ibland kan man kolla rötterna. Är det väldigt mycket rötter i krukan är det en fingervisning om att de kan behöva sättas i en spann med vatten när du kommer hem. De behöver helt enkelt suga upp vätska.

Annons

Gödsla när du planterar

Växterna du köper är gödslade på plantskolan, och den näringen räcker cirka två veckor. Därför är det viktigt att du tillför näring när du planterar dem i din trädgård.

Fråga om råd

Fråga i plantskolan innan du bestämmer dig för en växt, om den klarar den plats du tänker plantera den på i trädgården. Det finns sorter som klarar olika förhållanden

Av Eva Malmström

Läs också:

Så lär du känna jorden i din trädgård

Shoppa smart – 10 tips på plantskolan

Välj rätt träd till trädgården

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons