Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Renovera gräsmattan – steg för steg

30 mar, 2016 
Maria Carlsson
En del av gräsmattan är förstörd. Endast seglivat ogräs växer där. Det är renovering och nysådd som gäller. Jordtemperaturen måste vara åtminstone tio plusgrader innan det är dags att så.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Ta bort ogräs, i synnerhet rotogräs kan störa etablering av nysått gräs. Är jorden packad måste den luckras upp. Jag använder en vanlig ogräshacka. Är jorden hårt packad bör den luckras på djupet med en jordfräs.

Ta bort stenar och plana ut ojämnheter.
Foto: Anders Kronborg

2. Ta bort stenar och plana ut ojämnheter.

Eventuellt måste mer jord läggas på. Ett 2–5 centimeter tjockt lager med en blandning av kompost och kogödsel ger en bra näringsgrund.
Foto: Anders Kronborg

3. Eventuellt måste mer jord läggas på. Ett 2–5 centimeter tjockt lager med en blandning av kompost och kogödsel ger en bra näringsgrund. Packa till den nya jorden något med avigsidan på en kratta.

Annons
Vattna igenom ytan noga.
Foto: Anders Kronborg

4. Vattna igenom ytan noga.

Dags att så. Välj en gräsblandning som passar platsens förutsättningar. Följ doseringsmängden på förpackningen.
Foto: Anders Kronborg

5. Dags att så. Välj en gräsblandning som passar platsens förutsättningar. Följ doseringsmängden på förpackningen. Arbeta försiktigt över hela den nysådda ytan med krattan för att fröna ska få bra kontakt med jorden. På större ytor kan man använda en gallervält.

Annons
Toppdressa med ett tunt lager sand
Foto: Anders Kronborg

6. Toppdressa med ett tunt lager sand. Den har en dränerande verkan och ser till att fröna inte spolas bort eller klumpas ihop vid regn.

Vattna och klipp!

Ha bra koll på vattningen – såväl under groningstiden som under de första månaderna då gräset växer. Först när gräset har vuxit till 5–7 centimeter är det dags för en första klippning. Klipp inte mer än en tredjedel av gräsets längd åt gången. Även hösten är en bra tidpunkt för sådd av gräs. Då hjälper årstiden till att hålla kvar fukt i marken och groningen kommer i regel igång snabbare.

Av Henrik Hanell

Läs också:

13 tips för att få gräsmattan i toppform

John Taylor: Så räddar du gräsmattan efter torkan

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons