Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Rickard Söderberg visar upp sin nya kolonistuga Lilla Blå

12 okt, 2021 
Cecilia Hagelin
Rickard Söderberg framför sin blåa kolonistuga.
Rickard Söderberg och maken Anders bestämde sig över en kopp kaffe med några vänner. Nu ska de göra platsen till sitt alldeles egna paradis – och de har många planer. Vi har hälsat på i kolonistugan Lilla Blå.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i mitten av augusti som tenoren Rickard Söderberg och hans make Anders bara skulle dricka en kopp kaffe hos några kompisar. Den fikastuden slutade med att de köpt en liten blå kolonistuga.

Se också: Rickard Söderberg visar upp sin kolonilott

Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

– Vi hade inte letat innan, men det var ett av de där tillfällena när man känner i magen att nu hände nånting, nu fick vi en möjlighet. Så vi tog den och sprang – eller lufsade, som man gör på kolonilott har jag lärt mig, säger Rickard när vi besöker paret några veckor senare.

Annons
Päronträd fullt med päron och utemöbler i Rickard Söderbergs trädgård på kolonilotten.

Klosterträdgård med bärbuskar och kryddor

Det är tidig höst, träden är fyllda av frukt, mycket har vissnat för säsongen och en del har varit eftersatt de senare åren. Men det syns redan spår av ny aktivitet i koloniträdgården. Plattor som tidigare format en rak gång genom trädgården har grävts upp och lagts i en snirkligare form och vi hinner knappt innanför grinden innan Rickard stolt visar upp sitt första trädgårdsprojekt.

Annons

– Det första jag gjorde var att slita upp en bit av gräsmattan och börja bygga det som jag kallar min lilla klosterträdgård. Där ska jag ha bär, kryddor och lite medeltida medicinalväxter.

Pallkragar med nyplanterade örter.
I sin klosterträdgård har Rickard Söderberg planterat örter, bärbuskar och medeltida medicinalväxter. Här för han en hård kamp mot kaninerna. Det egensnickrade staketet skyddar inte helt, så han har även vattnat de nyplanterade perennerna med vitlöksvatten, vilket förhoppningsvis ska hålla de hungriga kaninerna borta.

Regnet hänger i luften så vi tränger in oss i det lilla köket. Anders plockar ut nygräddade kanelbullar ur ugnen och är noga med att böja på huvudet för att slippa slå i det låga taket.

Prideflagga hänger ner framför dörrpost.
Ducka när du ser Prideflaggan, så slipper du slå i huvudet. Det är lågt i både tak och vid dörrposterna, så det blev en del svordomar innan flaggan kom på plats.

– Vi köpte stugan som den var, av en person som bott här i många, många decennier och nu ska vi göra den till vår. Det kommer krävas lite blod och svett, men förhoppningsvis inga tårar. Det första vi ska göra är att höja taket, så Anders slipper stå böjd.

Annons
Rickard Söderberg i kolonistugans kök, med torkade blommor i en vas i fönstret.
I kolonistugan är det riktiga blommor som gäller, inte blommor i Lego som hemma i lägenheten. Det gäller att komma ihåg att vattna dem bara...

Efterlyste namnförslag till stugan

När paret köpt stugan postade Rickard en bild på Instagram och efterlyste förslag på namn. Han fick tusentals kommentarer.

– Det var ju ljuvligt och det var jättemånga som föreslog Lilla Blå. Så då blev det det.

Här i Lilla Blå ska Rickard och Anders skapa sitt alldeles egna paradis.

Ute är det höstruskigt, men inne i stugan är det mysigt. "Man tänker att det alltid ska vara så underbart väder på kolonilotten. Fast detta är också underbart. Det är underbart för mina plantor, de blir jätteglada när det regnar", säger Rickard.

– Vi har en ganska strikt uppdelning. Huset är Anders, där får han göra vad han vill och han gör det. Luftvärmepump och sånt lämnar jag helt till honom, så ägnar jag mig åt klosterträdgården. För trädgården är min, i den får jag göra vad jag vill.

Annons

Idéer saknas inte. Det ska målas och slipas både in- och utvändigt, taket ska läggas om och väggen i vardagsrummet ska öppnas upp och ersättas av pardörrar, som ska leda ut till den för tillfället döda ytan på baksidan.

– Där ska vi bygga ett trädäck, med uppvärmd badtunna, utedusch och sånt mys.

På kolonin är det inte är tillåtet att ha växter över en viss höjd, men Rickard planerar att plantera i skikt, för att skapa insynsskydd, men också för att få små rum i trädgården.

– Man måste ha en kaffegrotta med blommor som doftar så att de drar till sig fjärilar. Jag ser framför mig tusentals fjärilar som flyger poetiskt i hörnen. Så många kommer det kanske inte vara, men i alla fall några vackra fjärilar.

– Sen måste man ha ett utekök. Och Anders som älskar att grilla ska få sig en rejäl jäkla grill.

Annons
Blå kolonistuga med gren från päronträd i förgrunden.
Den kitschiga fontänen har Rickard och Anders tagit med sig hemifrån, den fick sin givna plats vid stugans entré.

Grannarna delar med sig i koloniområdet

På koloniområdet ligger stugorna och trädgårdarna tätt och det är det nära till grannarna. Men det verkar inte bekymra Rickard.

– Jag tycker att alla har stor respekt för varandra och alla vill vara för sig själva här. Men man morsar och tjenar, och dricker kaffe – hela tiden! Alla har ju fått äpplen samtidigt nu, så vissa dagar tror jag att jag ätit äppelpaj fem gånger hos olika grannar. Jag ser fram emot maj och juni när det är jordgubbstider, åh, då ska jag gå från granne till granne.

Annons

Vad har ni för erfarenhet av trädgård sedan tidigare?

– Vi har haft balkong i flera år som vi år efter år misslyckats med att sköta. Så allt detta är helt nytt. Jag tittar på filmer på internet och lär mig. Eftersom det är så nytt allting så vet jag inte vad som kommer att komma upp i rabatterna. Så första tiden kommer jag behöver se vad naturen ger, se vad som kommer, det ska bli spännande.

Äppleträd med röda äpplen.
Runtom på koloniområdet skördas det just nu äpplen i mängder och grannarna turas om att bjuda varandra på äpplekaka.

När Rickard visar oss runt i trädgården finns det knappt ett enda hörn han inte har visioner för. Men det finns trots allt en sak som står allra överst på priolistan.

Annons

Se också: Rickard Söderberg har slutat kriga

Rickard Söderberg har slutat kriga: ”Inte lika roligt att trycka till mig”Brand logo
Rickard Söderberg har slutat kriga: ”Inte lika roligt att trycka till mig”

– Det viktigaste projektet av alla, som jag tror vi kommer att vara lite dåliga på att komma ihåg, det är att vila. Jag ser nästa sommar framför mig, att jag sitter här med en kopp kaffe på morgonen, tar fram datorn och sitter här och skriver, inspirerad av miljön och så kommer nån förbi med en kaka, sen kommer det en fjäril. Den poetiska bilden. Vi måste också njuta, det står överst på listan – sen lägga om taket.


Annons