Så blir du av med besvärliga buskar

Symphoricarpos albus,
Snöbär är fint men busken, och flera andra buskar, kan vara ett elände att bli av med. Gör så här!

Snöbärsbuskar som sprider sig

Fråga:

Vi har en rad snöbärsbuskar. De är väldigt gamla, sprider sig och är allmänt oregerliga. Nu vill vi gärna ta bort alltihop. Att gräva bort med spade är uteslutet då det är ett väldigt kraftigt rotsystem. Finns det något annat sätt att ta kål på dessa hemska buskar?

Svar:

Ja snöbär är vackra – på rätt ställe! Passar nog bäst i en naturträdgård eller en större trädgård där de snabbt kan lumma till en trist hörna. De sprider sig med rotskott (som syrener) och det gäller att kväva dessa.

Tips för att ta bort buskarna

Slå/såga av all växtlighet ovan jord. Täck därefter marken med en tjock presenning, tjock markduk eller liknande. Förankra med stenar eller dylikt så att den inte blåser upp. Låt täckningen vara kvar under minst en växtsäsong, gärna två. Ser det trist ut, strö lite täckbark över.

Rötterna skjuter nu massor av nya skott för att försöka kompensera för bortfallet som togs bort. Men dessa är chanslösa och rotsystemet svälts därför ut.

Är området mycket stort, täck marken där merparten av snöbären håller till och gräv bort glesare växtlighet med spade.

Andra buskar som kan sprida sig

På samma sätt får man bort envisa syrenbestånd, parkslide, aspar, jordärtskockor och annan växtlighet med ivriga rotskott.