Så blir du av med spinn – och förebygger ohyran

Spinn, spinnkvalster på växt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Spinn, eller växthusspinnkvalster som den egentligen heter, kan verkligen få oss att vilja kasta ut varenda krukväxt. Men det finns hjälp att få!
Vi har samlat de bästa knepen för att bli av med spinn!

Det finns en mängd olika kvalster som verkar som skadedjur på både människor, djur och växter. Just växthusspinnkvalster, i folkmun kallad spinn, tar död på växter – såväl inomhus som utomhus.

Kvalstret lever på växternas blad, på undersidan där de suger ut växtsaft. På bladet syns då gula små prickar. Har det gått riktigt långt är hela bladet gulbrunt – eller vissnat. Dessutom syns ett nät, en tunn väv, som kvalstret spunnit för sina ägg.

Så lyckas du med tomatplantorna
6:05

Efter reklamen: Så lyckas du med tomatplantorna

(6:05)

Slå på ljudFörutom att bladen blir gulprickiga kan de bli grådassiga och små små röda och gula pluppar kan dyka upp på växten.

Djuret gillar varma och torra platser, som en på murgröna eller hibiskus. De är omkring en halv millimeter stora och förökar sig snabbare när det är varmt genom att Slägga ägg.

Så här kommer silverfisken in i ditt hem – och så slipper du krypen


Så förebygger du spinn

Undvik att dina växter torkar ut eller står för varmt. Det är också bra att duscha växterna, gärna varje vecka. Duscha bladen med ganska stark stråle – som du riktar mot bladens undersidor.

Spinn, spinnkvalster på växt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Så blir du av med spinn

Om du redan hunnit bli angripen av spinn finns det flera knep att ta till. En tips är att använda så kallad biologisk bekämpning, som till exempel larver av gallmyggan Feltiella tetranychi och rovkvalster, Phytoseilus persimilis. De äter spinnkvalster och dess ägg. Gallmyggelarverna och rovkvalster finns att handla hem i nätbutiker.

Identifiera skadedjur och sjukdomar på dina växter och rädda dem

Du kan också använda växtvårdmedel eller blanda en halv deciliter såpa med en liter vatten – och sedan spreja på växterna som angripits. Du kan också passa på att spreja på såpavattnet när du duschar dina växter för att förebygga kvalstret.