Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Så bygger du med torvblock

04 maj, 2016 
Henrik Hanell
Så bygger du en rabattkant med torvblock.
Den här slänten är fin för den lilla rododendronbusken, men jorden torkar upp för snabbt. I stället för att flytta busken kan du förbättra på plats!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jorden här består av fin lera med sand och blir snabbt torr. Slänten är dessutom något brant. Men platsen är fin – halvskugga i västerläge och bakomliggande skog. Planen är att jämna ut marken framför busken och bygga upp en halvcirkelformad stödmur av torvblock. Det hålrum som bildas mellan torvmuren och busken ska jag fylla med jord som bättre kan hålla kvar fukt.

Se också videon: Blomsterfakir på planka – så gör du!Brand logo
Se också videon: Blomsterfakir på planka – så gör du!

Så här bygger du med torvlock

Så bygger du med torvblock.
Så bygger du med torvblock.

1. Gräv ut en plan avsats framför busken som torvblocken kan stå stadigt på. Vattna blocken och såga till dem snett på sidorna så att de ger önskad böj när de sätts ihop.

Annons
Fäst blocken i varandra med bambu- eller växtpinnar.
Fäst blocken i varandra med bambu- eller växtpinnar.

2. Fäst blocken i varandra med bambu- eller växtpinnar. Om man bygger en mur med dubbla block är det viktigt att förankra första varvet i marken. Antingen genom att gräva ner det en bit eller med pinnar. Smula sönder och blöt upp lite torv att använda som fogmassa i glipor mellan blocken.

Ta bort ogräs och luckra jorden runt busken.
Ta bort ogräs och luckra jorden runt busken.

3. Ta bort ogräs och luckra jorden runt busken. Fyll upp hålrummet mellan torvmuren och busken med rododendronjord och grövre bitar av okalkad torv – använd restbitar av torvblocken.

Annons
Plantera gärna några marktäckande surjordsväxter, de hjälper till att bevara fukten i jorden och det ser snyggt ut.
Plantera gärna några marktäckande surjordsväxter, de hjälper till att bevara fukten i jorden och det ser snyggt ut.

4. Plantera gärna några marktäckande surjordsväxter, de hjälper till att bevara fukten i jorden och det ser snyggt ut. Jag har valt allåkerbär som trivs utmärkt i en surjordsrabatt. Såväl bladen som blommorna är fina och bären är syrligt goda. Sylt på allåkerbär är en delikatess! Det krävs två olika sorter för att blommorna ska bli pollinerade.

Tips!

Det går att plantera direkt i torvblock också.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons