Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så driver du upp amaryllislök

09 nov, 2017 
Hanna Richter
Så här gör du för att driva upp amaryllis till jul.
Vill du driva egna amaryllislökar till jul? Då är det hög tid att komma igång. Läs här hur du får en ståtlig amaryllis lagom till vår älskade högtid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dags att väcka amaryllislöken!

Räkna med 6 till 8 veckor från plantering till blomning. Fram till plantering förvaras löken bäst vid 10 till 12 grader.

Driv din amaryllis så här:

• Väck löken genom att sätta den över ett glas med rötterna i vatten (men inte själva löken!). Låt stå över natten.

• Välj storlek på kruka så att två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten. Plantera amaryllislöken i vanlig blomjord, gärna blandad med minilecakulor. En tredjedel av löken ska vara ovan jord.

Se också: Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

• Vattna igenom jorden och ställ krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller mörkt och varmt så rotbildningen snabbt startar. Vattna inte mer innan blomstängeln kommer upp.

• När stängeln kommer tas huvan bort. Vattna nu sparsamt och gärna på fatet. Sätt ett stöd för stängeln innan blomman utvecklas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons