Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så får du egen basilika på rekordtid!

17 mar, 2017 
AvKarin Elmberg
Basilika i kruka.
En köpekruka basilika som omplanteras i rejäla krukor ger snabbt hela husbehovet av basilika en lång tid framöver. Så här gör du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skippa krångel med frösådd och plantera vanlig köpt basilika från grönsaksdisken i din favoritkruka. En kruka räcker egentligen till två stora krukor som fyller en familjs behov för hela sommaren.

Så här odlar du basilika:

  • Förbered en rymlig kruka med hål i botten och ett fem cm dräeneringslager av lecakulor. Fyll upp med näringsrik blomjord.
  • Lirka försiktigt isär plantorna från köpekrukan på ett tidningspapper. Det brukar bli 10-15 stycken.
  • Välj de mest välväxta som har rötter och stjälken i behåll och plantera om dem på samma djup i nya krukan. Plantera glest med ca 5 cm mellanrum.
  • Vattna med ljummet vatten och ställ krukan på en varm, ljus plats – helst i köksfönstret.
  • Första dagarna ser de små hängiga ut, men de hämtar sig snabbt.
  • Skörda basilika genom att knipsa av skott ovanför ett bladpar långt ner på stjälken. Därifrån bryter sedan nya skott fram.

Fakta basilika

Det latinska namnet för basilika är Ocimum basilicum. Basilika är en ettårig växt som används som krydda och odlades redan i det forntida Egypten som kryddväxt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

Annons