Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Så funkar täckodling

12 mar, 2017 
Allers redaktion
Täck dina rabatter med löv och gräs för att skapa en näringsrik jord.
Täckodling innebär att man härmar naturens eget kretslopp. Du täcker dina odlingar med gräs, halm eller tex löv. Mikroorganismer, småkryp och maskar trivs som fisken i vattnet. Och jorden blir härligt näringsrik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så funkar täckodling

• Täck med gräsklipp mellan rader och glest satta plantor. Ett 10–15 cm tjockt lager är lämpligt att börja med. Lägg det inte på växterna utan spara ca 5 cm runtom. Gräset sjunker snabbt ihop och efterhand som det bryts ner avger det näring, främst kväve som gillas av bladgrönsaker, kål, squash och pumpa. När det sjunkit ihop kan man fylla på mer, två till tre gånger under sommaren.

• Om man klipper gräsmattan regelbundet och inte låter gräset gå i frö behöver man inte oroa sig för att få gräsfrön eller sniglar i sin odling.

• Grödor som lök och rotsaker behöver inte lika mycket kväve, och täckodlas bäst med visset material som gammalt ensilage eller halm om man kan få tag på det.

• Täcket håller fukten kvar i jorden och man slipper rensa ogräs.

• När man matar bädden från ovan behöver man inte gräva lika mycket.

Av Anette Brunsell

Läs också:

13 tips för att få gräsmattan i toppform

Gör nässelvatten. Billig och bra näring i trädgården

4 ovärderliga tips om gödsling

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons