Så här gör du den vackraste vårbuketten

Vår vackra vårbukett upplagd på ett bord.

Foto: Therése A. Svensson

Gör en proffsig vårbukett med favoritblommor från blomsterbutiken och lite vilda inslag. Blomsterkreatör Tottie Larsson lär dig!

1. Börja med grundblomman

Steg ett i att göra en bukett är att börja med grundblomman.

Foto: Therése A. Svensson

Rensa stjälkarna från blad och lägg två blommor som i ett kryss. Tottie börjar med en grundblomma i mitten. Det blir tulpan den här gången – vårblomman nummer ett! Håll med ena handen och lägg till nya blommor med den andra medan du vrider buketten. Tänk på att de blommor det finns mest av ska ha ungefär samma höjd.

2. Blomma-blomma-blad...

Steg två i hur du binder en fin bukett är att variera mellan blommor och blad.

Foto: Therése A. Svensson

Håll dig gärna till en färgskala, till exempel milda färger i vitt, rosa och grönt. Bryt sedan mönstret med en färgklick. Det behövs även kontraster i storlek och form. För att skapa lite mer liv i den här buketten lägger Tottie till enstaka blommor eller kvistar som spretar lite, till exempel syrener som finns som snittblommor tidigt på våren och en stor ros. En spireakvist får också ”dansa in” i buketten.

Blommornas hemliga språk – Detta betyder antalet rosor i buketten

3. Kolla uppifrån

Se på din bukett uppifrån – är där några luckor eller något som saknas?

Foto: Therése A. Svensson

Innan du binder ihop buketten, titta på den uppifrån. Ser det tomt ut någonstans? Kanske behövs mer grönt så att blommornas färger lyfts fram mer?

4. Bind ihop

Det sista steget är att faktiskt binda ihop din fina vårbukett.

Foto: Therése A. Svensson

När du känner dig nöjd, bind ihop. Avsluta med att skära av stjälkarna snett, eller gör som Tottie och klipp med en vass sekatör. Använd däremot inte en slö sax som kniper ihop stjälkarna! Sätt buketten i vatten direkt.

Tottie Larsson med vår fina vårbukett.

Tottie Larsson är blomsterkreatör från Höllviken i Skåne. Hennes vackra vårbukett bygger på vita tulpaner men innehåller även ranunkler, rosor, persikofärgad nejlika, praktvädd, klematis, bukettanemon, samt kvistar av syren, spirea och eukalyptus. Foto: Therése A. Svensson

Tottie tipsar! Så lyckas du med buketten

  • Låt antalet olika sorters blommor vara udda – ett, tre, fem... Lägg även till gröna kvistar.
  • Bind buketten med så kallad spiralbindning. Lägg till en blomma i taget när du binder buketten. Lägg alla stjälkar åt samma håll som i en spiral.
  • Tänk gärna "blomma - blomma - grön kvist", "blomma - blomma - någon blomma som sticker ut lite", "blomma - blomma - grön kvist"... och så vidare. Två tredjedelar blommor och en tredjedel grönt brukar vara lagom.
  • Tänk på att blommorna växer olika mycket i vasen. Efter några dagar kan du snitta stjälkarna något på de blommor som vuxit mycket och försiktigt trycka ner dem något så de hamnar på samma höjd som de stod tidigare.
  • Byt vatten ofta! Många gånger är det smutsigt vatten som tar död på blommor som står i vas.
  • Ställ gärna ut buketten under natten så länge det är plusgrader och ingen frostrisk. De flesta växter trivs med att stå lite svalt och då håller de längre.
  • Efter cirka en vecka börjar de flesta blommorna att vissna. Men ta vara på dem som ännu är fina. Nejlikor, ranunkel och eukalyptus håller ofta lite längre. Ställ dem en och en i minivaser.