Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så här lyckas du med din amaryllis

06 nov, 2018 
Redaktionen
Vacker amaryllis i rött och aprikos.
Nu är vi många som längtar efter att få börja pynta inför jul. Sätt amaryllislöken i jord redan nu så får du en vacker och stark blomma att njuta av lagom till långhelgerna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Denna vackra, resliga skönhet har fått en alldeles egen dag, 19 november är det amaryllisens dag. Det är samtidigt en påminnelse om att julen väntar runt hörnet.

Se också: Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Vill du ha amaryllisblomning till tomtetider är det dags att börja driva löken nu, eftersom det tar ca 5–6 veckor. I butiken finns lökarna, fullmatade, förberedda och redo att stoppas i jorden. De har redan förvarats den tid de behöver i kyla för att få signalen att börja producera stänglar och blomknoppar.

En hand som håller i en amaryllis.

Skötselråd amaryllis

En enkel minnesregel är, att ju större lökar, desto mer fullmatad är den med näring och växtkraft. Det innebär att du får fler stänglar med flera blommor. Tänk också på att löken ska vara fast och utan synliga skador.

  1. Välj gärna en tung kruka så undviker du att stänglarna tippar och kanske bryts. Bottna med ett dräneringslager av lecakulor, fyll på med sandblandad, lucker blomjord och plantera löken. Ca 1/3 ska sticka upp ovanför jordytan. Vattna igenom jorden, ställ krukan ljust och i rumstemperatur.
  2. Vänta med ytterligare vattning tills stängeln är ca 1–2 dm hög. Skippa gödning, löken har all näring som behövs.
  3. Ställ krukan ljust, annars drar stängeln iväg och blir ranglig. Vrid krukan då och då för att få en rakare stängel. Och ju svalare plats, desto längre blomning.
  4. En fullmatad stängel med många maffiga klockor kan behöva stöd, t ex av amaryllisstöd eller vackra grenar.
  5. Amaryllis är också hållbar som snittblomma i vas.

Redaktör: Anette Frennessen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons