Så hjälper du trädgårdens bin i sommar

Gör en god gärning i sommar och hjälp trädgårdens absolut viktigaste invånare: bin och humlor.

Under sommarens dagar behöver bin vatten främst av två anledningar: För sin egen del behöver bin, precis som vi, vatten för att överleva och inte törsta ihjäl. Dessutom behöver bikupan vatten för att kylas ned. När bina kommit tillbaka till kupan med vatten så fläktar andra bin med sina vingar vilket får vattnet att avdunsta och kupan kyls ned. Om bikupan blir för varm riskerar hela vaxbygget, med kupan och allt, att smälta och falla ner på marken.

Se också: Stina brände ut sig – blev biodlare

2:32

Efter reklamen: Stina brände ut sig - och blev biodlare

(2:32)

Ett enkelt sätt att hjälpa bina i din trädgård är genom att förbereda platser där de kan dricka och få i sig den vätska som behövs i värmen.

1. Bjud på vatten

Skapa ett naturligt litet vattenhål till trädgårdens bin och humlor. Det viktigaste är att vattenhålet har en kant där de små insekterna får plats att sitta när de dricker och att ytan inte är så hal att de faller i. Ett grunt fat funkar utmärkt.

En grupp bin dricker vatten ur grunt fat.

Skapa ett vattenhål för trädgårdens viktigaste invånare. Foto: IBL Bildbyrå

2. Droppande vatten

Genom att luta en planka mot exempelvis din regnvattentunna (om den har en tapp) kan du enkelt bygga en vattenstation för bin och humlor. När du lutat plankan mot tappen öppnar du den lite och låter det droppa ned på plankan där du snart kommer se bin sitta och dricka.

3. Mysig mossa

Bin älskar vatten, men de är genetiskt kodade att undvika vatten som kan få dem att drunka, såsom vatten som rör sig för mycket. Därför är mossa, som lätt kan hållas fuktig, en perfekt inbjudan till bin och humlor att komma och dricka.

bin dricker från mossa.

Bin älskar fuktig mossa. Foto: IBL Bildbyrå

4. Sittplatser nära vattnet

Med hjälp av pinnar, eller stenar, kan du ordna en hel liten uteplats till insekterna. Placera helt enkelt pinnarna och stenarna i grunt vatten (så att de sticker upp) och se när bina kommer och njuter av sin ”altan”.

Bi sitter på sten och dricker vatten.

Placera en sten i grunt vatten så att bina kan dricka från den. Foto: IBL Bildbyrå

5. Vattna dina blommor

Nektar är bins främsta energikälla, och utan nektar så kommer inte bina att pollinera. Så om du har mycket blommor i någon av dina rabatter men ingen plantorna pollinerar beror det antagligen på att de inte fått nog vatten. Vattna, men inte för mycket. För blöta blommor ger en nektar som inga bin vill äta.

Vattnar sina blommor.

Vattna dina blommor för att stimulera nektar. Foto: IBL Bildbyrå

Plantera för att pollinera – hela säsongen

Filips trädgård är för alla – en plats för mer mångfald