Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så i egna krukor av tidningspapper!

27 feb, 2016 
Anni Jähde
Krukor av tidningspapper
Att göra egna papperskrukor är kul och praktiskt. Här får du tips från sådd till utplantering av dina krukor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Papperskrukor har många fördelar. De förmultnar när man planterat ner dem i jorden och man slipper allt diskande av småkrukor och att förvara. Papper är också mer miljövänligt än plast. Använd krukmakare (finns att köpa i trädgårdsbutiker) eller flaska i önskvärd storlek som man kan surra papper runt och vika in botten på liknande sätt som man gör med en krukmakare.

Så här sår du i tidningspapperskrukor

Ärtor, bönor, pumpor, squash, gurkor och potatis som ska förgros passar bra i papperskrukor eftersom de växer snabbt, liksom flera asiatiska kålväxter. De hinner upp medan krukan ännu håller ihop. När det är dags planteras hela paketet utan att störa rötterna.

Så i krukorna
Foto: Anette Brunsell

1. Fyll krukorna med 2/3 plantjord och 1 del såjord överst. Så en eller två frön i varje kruka. Täck med lite jord enligt instruktionen på fröpåsen. Tryck till lite lätt med handtaget på krukmakaren.

Annons
Vattna jorden i såkrukorna
Foto: Anette Brunsell

2. Vattna igenom jorden.

Egna såstickor av mjölkkartonger
Foto: Anette Brunsell

3. Egna såstickor gör man enkelt av diskade mjölkkartonger. Använd vattenfast märkpenna.

Annons
Såkrukor samlade
Foto: Anette Brunsell

4. Placera krukorna på bricka eller genomskinlig plastback där krukorna kan suga vatten underifrån och som är lätt att täcka med perforerad plast. (Vi har använt Ikeas som finns i olika storlekar).

Tänk på!

Vissa asiatiska bladgrönsaker trivs bäst i svala temperaturer och sämre i sommarvärme. Pak choi och tatsoi är såna, växer snabbt och är goda både råa och wokade. ’Osaka Purple’ är en vacker röd sallatssenap som är god att blanda med mildare sorter. Förgro inomhus eller så direkt på plats.

Annons
Papperskrukor av tidningspapper
Foto: Anette Brunsell

5. När rötterna vuxit igenom papperskrukorna är det dags att dela försiktigt och plantera ut.

För att hålla jordlopporna borta som gärna stör rötterna och gör små hål i bladen, strö algomin, kalk, stenmjöl eller vedaska runt  plantorna vid utplanteringen. Täck gärna med odlingsväv.

Av Anette Brunsell

Läs också:

Vinn tid på att förgro

Förgro potatis i egna papperskrukor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons