Dags att klippa ner prydnadsgräset

Anni Jähde i färd med att klippa ner prydnadsgräset.

Anni Jähde.

Foto: Christina Uhlin

På våren ska de vissna prydnadsgräsen klippas ner. Passa på innan de nya skotten börjar titta upp! Ett hett tips är att klippa gräset långt ner mot marken.

Prydnadsgräsen ska klippas ner först på våren. Görs det på hösten riskerar det komma vatten ner i de ihåliga stråna, fukten kan nå ner i rotsystemet som i värsta fall ruttnar då.

Klipp långt ner mot marken, lämna bara cirka fem, max tio, centimeter. Ju högre stubbar du lämnar desto svårare är det att klippa kommande år.

Se videon hur du bäst klipper ner prydnadsgräset:

Så klipper du ner prydnadsgräset på rätt sätt
0:44

Efter reklamen: Så klipper du ner prydnadsgräset på rätt sätt

(0:44)

Slå på ljud

Mars till april är lämpliga månader, då har gräsets nya skott ännu inte börjat titta upp. Har skotten redan börjat växa är det svårare att klippa utan att skada dem.

Låter du bli att klippa helt och hållet kan tillväxten försenas av de gamla vissna stråna – dessutom ser hela plantan skräpig och ful ut.

Två händer visar hur prydnadsgräs, det japanska starret, Carex morrowi ’Ice Dance’, putsas med en sekatör.

Det japanska starret, Carex morrowi ’Ice Dance’, är städsegrönt och ser extra fint ut efter en ganska mild vinter. En del vissna blad putsas bort.

Foto: Christina Uhlin

Sekatör, häcksax eller kratta

Vilka redskap du ska använda beror på vilken typ av prydnadsgräs du har. En vanlig sekatör är kanske det vanligaste, men har du många eller stora bestånd av gräs kan det vara skönt att använda häcksax, manuell eller elektrisk/batterisax. För de riktigt grova gräsen, till exempel elefantgräs, kan en el-/batterisax vara det enda som tar sig igenom.

En del gräs är väldigt mjuka och veka, där kan det räcka att kratta igenom dem för att få bort de vissna fjorårsbladen, eller helt enkelt bara dra bort dem med händerna.

Läs mer och beställ magasinet här

Vissa prydnadsgräs ska inte klippas ner

Städsegröna gräs, däribland många carexarter, ska inte klippas ner. Men för att snygga till dem kan man gå över med sekatör och klippa bort de blad som blivit fula över vintern.

Elefantgräset (elefantmiskantus), Miscanthus x giganteus klipps ned med häcksax.

Elefantgräset (elefantmiskantus), Miscanthus x giganteus, är stort och har kraftiga strån. Att klippa med sekatör frestar på ordentligt – ta till häcksaxen i stället.Click to add image caption

Foto: Christina Uhlin