Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Dags att klippa ner prydnadsgräset

04 apr, 2022 
Anni Jähde
Anni Jähde i färd med att klippa ner prydnadsgräset.
Anni Jähde.
På våren ska de vissna prydnadsgräsen klippas ner. Passa på innan de nya skotten börjar titta upp! Ett hett tips är att klippa gräset långt ner mot marken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prydnadsgräsen ska klippas ner först på våren. Görs det på hösten riskerar det komma vatten ner i de ihåliga stråna, fukten kan nå ner i rotsystemet som i värsta fall ruttnar då.

Klipp långt ner mot marken, lämna bara cirka fem, max tio, centimeter. Ju högre stubbar du lämnar desto svårare är det att klippa kommande år.

Se videon hur du bäst klipper ner prydnadsgräset:

Så klipper du ner prydnadsgräset på rätt sättBrand logo
Så klipper du ner prydnadsgräset på rätt sätt

Mars till april är lämpliga månader, då har gräsets nya skott ännu inte börjat titta upp. Har skotten redan börjat växa är det svårare att klippa utan att skada dem.

Annons

Låter du bli att klippa helt och hållet kan tillväxten försenas av de gamla vissna stråna – dessutom ser hela plantan skräpig och ful ut.

Två händer visar hur prydnadsgräs, det japanska starret, Carex morrowi ’Ice Dance’, putsas med en sekatör.
Det japanska starret, Carex morrowi ’Ice Dance’, är städsegrönt och ser extra fint ut efter en ganska mild vinter. En del vissna blad putsas bort.

Sekatör, häcksax eller kratta

Vilka redskap du ska använda beror på vilken typ av prydnadsgräs du har. En vanlig sekatör är kanske det vanligaste, men har du många eller stora bestånd av gräs kan det vara skönt att använda häcksax, manuell eller elektrisk/batterisax. För de riktigt grova gräsen, till exempel elefantgräs, kan en el-/batterisax vara det enda som tar sig igenom.

Annons

En del gräs är väldigt mjuka och veka, där kan det räcka att kratta igenom dem för att få bort de vissna fjorårsbladen, eller helt enkelt bara dra bort dem med händerna.

Läs mer och beställ magasinet här

Tidningen Odla för nybörjare.

Vissa prydnadsgräs ska inte klippas ner

Städsegröna gräs, däribland många carexarter, ska inte klippas ner. Men för att snygga till dem kan man gå över med sekatör och klippa bort de blad som blivit fula över vintern.

Elefantgräset (elefantmiskantus), Miscanthus x giganteus klipps ned med häcksax.
Elefantgräset (elefantmiskantus), Miscanthus x giganteus, är stort och har kraftiga strån. Att klippa med sekatör frestar på ordentligt – ta till häcksaxen i stället.Click to add image caption
Annons