Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Steg för steg: Så luktärter på enkelt sätt

13 apr, 2021 
Anni Jähde
Så luktärter enkelt hemma. Här syns de i full blom.
Glöm de gamla råden som att slipa fröerna med sandpapper, lägga dem i blöt, så i toarullar... Den här metoden, som luktärtsexperten Cecilia Wingård testat sig fram till, är enkel och säker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Myterna och metoderna kring hur man bäst odlar luktärter i hemmet har stått som spön i backen i årtionden. Men experten Cecilia Wingård har själv testat och kommit fram till att den bästa metoden faktiskt är den enklaste. Här lär hon ut sina knep för att lyckas med luktärter!

Se videon för att lyckas med din luktärtssådd - steg för steg:

Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

Steg för steg: Så luktärter hemma

  • Fyll en plastkruka, cirka nio centimeter i diameter/bredd, med planteringsjord nästan ända upp. Packa jorden ordentligt. Vattna riktigt mycket, det ska rinna genom krukan. Tryck till jorden igen.
Fyll en plastkruka med planteringsjord.
  • Placera ut cirka 20 frön jämnt fördelade över ytan. Täck med ett par centimeter jord och vattna lätt.
Placera ut cirka 20 fröer över ytan på krukan.
  • Ställ krukan i en plastpåse. Förslut inte påsen utan låt den sticka upp runtom krukan. Det ger ett växthusklimat och luftningen gör att fröna inte riskerar att ruttna. Låt sådderna stå i rumstemperatur, minst 20 grader. Efter drygt en vecka tittar groddarna upp.
Placera krukan i en plastpåse.
  • När groddarna blivit cirka 10 centimeter höga ska krukan, med plastpåse, ställas ut. För att undvika en första chock är det klokt att välja en dag då det inte råder alltför sträng kyla. Men att låta sådderna stå ute kallt gör plantorna kraftiga, de tål ner till minus åtta grader.
När groddarna blivit cirka tio centimeter höga ska de ställas ut.

Lägg över något om det blir kallare, eller ta in krukorna i ett svalt utrymme.

Om luktärt

Luktärten är en klättrande ört som odlas för dess vackra blommor och söta doft. Stjälkarna är vingkantade och blir omkring 2 till 3,5 meter. Hunters Moon, Queen Alexandra'och andra Grandiflora-sorter är bland de mest populära.

Fröerna på luktärten är inte ätbara, men inte heller giftiga enligt Giftinformationscentralen.

Källa: Cecilia Wingård, ceciliawingård.se

Annons