Så lyckas du med citrusodlingen

Så här gör du för att odla citrus i norden.
Att odla citrusträd i kalla Norden kräver en plan för övervintringen. Men längtar du efter doften av blommande citrus kan det vara värt lite besvär.

Odla citrus på sval och ljus plats inne

Har du möjlighet att ställa dina plantor där det är ljust och svalt under vintermånaderna är följande sorter lämpliga att odla: citron, apelsin, rund och oval kumquat, småcitrus och grapefrukt.

Övervintringen är viktig för citrusfrukten

Plantera och odla hallon – så gör du!
4:10

Efter reklamen: Plantera och odla hallon – så gör du!

(4:10)

Slå på ljud

Flera sorters citrus klarar temperaturer ner mot några få plusgrader om de gradvis blivit vana vid det. Men en svensk vinter är inget för dem. Vintern är dessutom ljusmässigt för fattig och vi måste hjälpa till med så mycket ljus som möjligt. Det gäller att hitta balansen mellan temperatur och ljus.

8–10 plusgrader är ofta lämplig. Ett inglasat uterum med värmefläkt och frostvakt kan vara idealiskt eller ett svalt förråd med växtbelysning som är igång med timer minst 12 timmar.

Men citrusträd kan övervintra inomhus också. Då krävs ett bra ljusinsläpp – som ett söderfönster – eventuellt med extra växtbelysning och att det inte är ett element under med full värme på.

Vattna måttligt – men glöm inte bort det! Jorden ska vara lätt fuktig hela tiden.

Apelsiner.

Foto: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

Beskärningstider för citrus

Januari och februari – om din citrus är en uteplanta.

Hela året utom på våren – om din citrus är en inneplanta.

Behöver du plantera om dina citrusväxter?

Citrusplantor gillar inte omplantering, men det kan naturligtvis behövas om krukan blivit för liten.

Använd då gärna speciell citrusjord som är berikad med rätt näringsämnen och mineraler. Lägg lecakulor eller krukskärvor i botten så det säkert blir väldränerat.