Så lyckas du med snödroppar

Snödroppar är ett första vårtecken.
Snödroppar är ett säkert vårtecken! Sköter du dem rätt kan snödroppar överleva både snö och frost. Här är våra bästa tips för att lyckas med snödroppar.

Det är något alldeles underbart med snödroppar. Små skönheter som blommar under en alldeles opålitlig tid på året. De är så efterlängtade där de dyker upp som något nytt, fräscht och spirande grönt mitt i allt det vissna och fjolårsbruna. De väcker förväntan.

De kan stå helt slutna en kall dag men så tittar solen fram och plötsligt öppnar de sin klocka. Så här års behövs inget stort och pampigt för att väcka vårens känslosvall.

Snödroppar slår ut över marken.

Ostört under buskar och skira träd kan snödropparna växa till underbara mattor. Foto: IBL Bildbyrå

Det finns flera arter men Galanthus nivalis är den mest välkända och odlade. Man kan dela dem och då sätter de rikligt med sidolökar. Det bästa rådet är att välja enkla sorter som sprider sig, för snödroppar är underbara i mängd. Det är oslagbart!

Så lyckas du med snödroppar

Snödroppar i rabatt och på gräsmatta.

Lycka är vårens snödroppsflor i rabatt och gräsmatta! Foto: IBL Bildbyrå

Så får du snödroppar att trivas i din trädgård

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor
2:57

Efter reklamen: Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

(2:57)

Slå på ljud
  • Dela ruggar som har vuxit sig stora, där lökarna trängs så de nästan kryper upp ur jorden. Detta görs bäst efter blomningen. Man kan även köpa delade snödroppsplantor från England.
  • Snödroppar vill växa ostört. Sätt lökarna på ett ställe där du vet att du inte kommer att störa dem med att gräva i marken. Står de i gräsmattan bör snödropparna ha vissnat ner helt innan gräset klipps.
  • Se till att du inte rensar bort frösådda plantor av bara farten. Det tar nämligen några år från frö till blomning och då gäller det att vara varsam. De första åren ser snödropparna ut som tjockare grässtrån.
  • Lite välbrunnen stallgödsel och kompost är också välkommet bland snödropparna. Näring och lucker jord gör plantorna extra sugna på att växa hos dig. Snödroppar trivs i humusrik, fukthållande jord.
  • Köp snödroppslökarna så fort de har kommit in till plantskolan i augusti eller september, annars finns det risk för att de torkar. Plantera dem direkt efter inköpet. Små lökar ska sättas tidigt för att hinna rota sig innan vintern.
  • Bra sällskap till snödroppar är vintergröna och vintergäck. De trivs i samma miljö.
  • På landet växer snödropparna ofta i trädgårdens utkanter, där skogen smyger sig på. Men där gäller det att hålla sly borta så att det inte blir för mörkt på växtplatsen.

Av Ellen Forsström

Läs också:

Narcisser skötsel – så får du fina blommor år efter år