Så lyckas du odla både gurka och tomat i växthus

Så här lyckas du med att odla tomat och gurka i växthus.
Lär dig lyckas odla både tomat och gurka tillsammans i växthus. Pollinering, gödsel och andra skötseltips för att få en fin skörd av tomter och gurkor.

Det sägs att det är svårt att odla tomat och gurka tillsammans i växthus. Det stämmer till viss del, men för hemmaodlaren brukar det inte vara några större problem.

Bra att veta ändå är att gurka generellt är mer krävande vad gäller värme och hög luftfuktighet än tomater, och även känsligare för temperaturväxlingar och drag.

Bind upp tomatrankorna efter hand som de växer. Jag virar försiktigt toppen av plantan runt ett snöre. Här ’Black Sweet Cherry’.

Gurkans blommor.

Foto: Anders Kronborg

Honblomma respektive hanblomma på gurkan Richmond Green Apple. Honblomman har ett gurkämne – det ser ut som en minigurka – bakom kronbladen.

Här samlar jag pollen från en hanblomma med en bomullstops

Foto: Anders Kronborg

Det finns såväl självfertila gurkor som sådana som behöver pollineras för att det ska bli gurkor. Här samlar jag pollen från en hanblomma med en bomullstops. Det går lika bra med en liten pensel.

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor
2:57

Efter reklamen: Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

(2:57)

Slå på ljud
En vacker gurka på plantan.

Foto: Anders Kronborg

Gurksorten ’Diva’ är själv- fertil, men det kan ändå löna sig att hjälpa pollineringen genom att ruska försiktigt på plantan.

Plocka regelbundet bort blad som är angripna eller skadade.

Foto: Anders Kronborg

Plocka regelbundet bort blad som är angripna eller skadade för att undvika att svampsjukdomar och annat elände får fäste och sprider sig.

Här vattnar jag med nässelvatten

Foto: Anders Kronborg

Gödsla regelbundet under säsongen, både tomat och gurka vill ha mycket näring. Här vattnar jag med nässelvatten.

Av Henrik Hanell

Läs också:

Så lyckas du med dina tomater!

Så lyckas du med din gurkodling