Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Så ofta ska du vattna dina orkidéer

07 okt, 2019 
Malin Perlheden
Orkidéer tillhör våra populäraste krukväxter och de vackra blommorna passar in i de flesta inredningsstilar. En fördel med orkidéer är att de är väldigt lättskötta och inte behöver vattnas speciellt ofta. Exakt hur ofta man behöver vattna orkidéerna kan vara svårt att veta, men det finns ett enkelt sätt att ta reda på det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av de vanligaste anledningarna att orkidéerna tappar sina vackra blommor, får slokande blad och ruttna rötter är att vi vattnar dem alltför ofta. Många av oss har för vana att vattna krukväxter en gång i veckan och det fungerar oftast bra för de som står i vanlig jord. Men orkidéerna behöver lite annan form av uppmärksamhet, inte minst eftersom de står i torv och har ett helt annat rotsystem än de flesta vanliga krukväxterna.

Se också: Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Se också: Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Vattna orkidéer – så vet du att det är dags

Ett enkelt knep för att avgöra om det verkligen är dags att sticka till dem lite vatten är att kontrollera färgen på rötterna. Om orkidéns rötter är gröna kan du vänta med att vattna eftersom färgen signalerar att de fortfarande är fuktiga. Om rötterna däremot är gråaktiga är det dags att sticka till dem lite nytt vatten eftersom de då är torra.

Annons

Normalt sett behöver orkidéerna nytt vatten ungefär en gång i veckan eller var tionde dag, men de förlåtande växterna klarar sig ofta bra även om du glömmer bort att ge dem vatten på ett par veckor. Som utgångspunkt behöver du inte vattna orkidén lika ofta under vintern som under sommaren.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Kika på rötterna för att veta om det är dags att vattna eller om du ska avvakta lite.

Även när det gäller omplantering är orkidéerna tacksamma att ha att göra med; oftast räcker det med 2-3 år mellan eller om växterna har börjat växa ur sina krukor.

En vanlig teknik för att vattna de populära växterna är att sänka krukan i vatten. Tänk på att använda rumstempererat vatten, kallare än så riskerar att skada plantan. Säkerställ att det inte finns vatten kvar på fatet när du har vattnat.

Foto: TT/Shutterstock
Källor: Land.se, Blomsterlandet

Annons